Hlavní obsah

Experti dokončují první hřiště vyrobené na 3D tiskárně. Bude stát v Praze

Foto: Stavení spořitelna České spořitelny, Seznam Zprávy

Takto bude parkourové hřiště vypadat.

Reklama

První parkourové hřiště vyrobené na 3D tiskárně vytvářejí odborníci z Vysokého učení technického v Brně. Dokončují poslední prvky, které jsou vyrobené ze speciální betonové směsi. Hřiště bude stát v Praze, otevře se za měsíc.

Článek

Čtrnáct prvků parkourového hřiště tiskne firma 3Deposition, kterou založili odborníci z Vysokého učení technického v Brně. Během léta vznikla většina prvků, poslední vytvoří 3D rámová tiskárna tento týden. Jde o první 3D vytištěné parkourové hřiště v Česku.

Lidé ho začnou využívat v září, kdy se otevře v Praze. „Hřiště má kruhový půdorys o průměru čtrnáct metrů. Jde o sestavu betonových objektů. Překážky jsou vyrobené metodou 3D tisku cementového kompozitu a jsou pospojované nerezovými trubkami, tedy hrazdami, na kterých parkouristi mohou cvičit,“ přiblížil zakladatel firmy 3Deposition David Škaroupka, který odborně vedl proces vzniku hřiště. Tiskárna umí vytisknout až třímetrové objekty, nanáší 50 milimetrů široké vrstvy speciální betonové směsi, a to rychlostí 155 milimetrů za vteřinu.

Ze speciální betonové směsi jsou vyrobené stěny překážek. „Nejedná se o beton ani o maltu. Je to na pomezí těchto dvou materiálů. Beton to není proto, že tam není použito hrubé kamenivo. Na druhou stranu malta to není také, protože ta slouží primárně k tomu, aby spojovala stavební díly. Směsi říkáme prefabrikovaná kompozitní hydraulická směs,“ popsal Michal Zámečník ze společnosti Master Builders Solutions CZ, která směs vytvořila.

Podle Zámečníka byl vývoj směsi složitý. Vlastnosti, které materiál musí mít, jsou totiž protichůdné. „Na jednu stranu při zpracování musí být materiál dobře čerpatelný, abychom směs mohli načerpat na trysku tiskárny. Nicméně jakmile opustí trysku, je velmi nežádoucí, aby to nadále teklo. Potřebujeme, aby to zůstalo na místě,“ vysvětlil.

Ani tak ale není úspěšnost tisku zajištěna. Některé prvky se při tisku zbortily, jiné hodlají odborníci z Vysokého učení technického ještě předělat. „Je to součástí života 3D tisku betonu. Pokud se elementy zbortí, musíme hadici, kterou teče směs, vyčistit nebo začít znovu tisknout, protože tuhost směsi, která už je vytvořená, nabíhá,“ řekl Škaroupka.

Tisk parkourového hřiště.Video: Veronika Skalická, Seznam Zprávy

Ze speciální betonové směsi jsou vyrobené pouze stěny. Překážky se zalejí betonovým recyklátem rebetongem, tedy zdivem, které se po demolici budovy zbaví velkých kusů dřeva nebo kovů, rozdrtí a znovu použije.

Až budou všechny prvky hřiště hotové, poputují do Prahy 11 k Základní škole Kupeckého. Parkourové hřiště bude otevřené veřejnosti, překážky jsou určené například k přeskakování nebo podlézání. „Parkour je moderní sport, kterému se věnuje stále větší množství dětí. Jeho výhodou je, že je levný, není k němu potřeba drahá výbava – stačí tenisky a tepláky. Hřiště, které nyní vzniká, je unikátní v tom, že pracuje se zaoblenými tvary,“ uvedl už dříve architekt a parkourista Daniel Samek, který hřiště navrhl.

Hřiště si objednala Stavební spořitelna České spořitelny, která se 3D tisku věnuje už déle. Loni na její popud vznikl první 3D tištěný dům v Česku. Jmenuje se Prvok. Podle odborníků má 3D tisk potenciál širokého uplatnění ve stavebnictví.

Co je parkour

Parkour je druh pohybu francouzského původu, jehož základem je schopnost dostat se z bodu A do bodu B co nejefektivněji, s co nejmenší spotřebou energie, hezky a účinně za použití vlastního těla, a to prostřednictvím výskoků, přeskoků, lezení. K pohybu je možné použít i akrobatických prvků, salt (tzv. flipů).

Pomáhá v překonávání libovolných překážek v okolním prostředí – od větví přes kameny a skály až po zábradlí a betonové zdi. Za zakladatele parkouru je považován David Belle, parkour se zaměřuje na trénink účinných pohybů a rozvoj těla a mysli, aby se člověk ve všech situacích (a především kritických) uměl pohybovat klidně a sebejistě.

Zdroj: wiki

Reklama

Doporučované