Hlavní obsah

Experti v posudku k Bečvě: Ve vyšetřování byl chaos

Foto: ČTK

Ani jedenáct měsíců po ekologické havárii na Bečvě není známý viník.

Reklama

Jednou z velkých překážek pro nalezení viníka otravy Bečvy byla špatná koordinace vyšetřování. Do budoucna se to musí změnit. Uvedli to odborníci v posudku, jejž si vyžádala sněmovní komise. Ta se sejde ve čtvrtek.

Článek

Nedostatečná koordinace vyšetřovatelů nebo neexistence potřebných vzorků a kanalizačních map. Například tyto faktory mohou za to, že veřejnost téměř rok po ekologické katastrofě na Bečvě nezná viníka.

Dokument s pochybeními rozpracovali experti z řad toxikologů nebo rybářů. Materiál si před týdnem vyžádala sněmovní komise, která má předložit zprávu s návrhy na úpravu zákonů.

Vyšetřování podle nového posudku odborníků zkomplikovala skutečnost, že příslušné orgány, jako je Česká inspekce životního prostředí nebo vodoprávní úřady, nezkoordinovaly svou činnost. „Při takové havárii je podstatné, aby bylo jasné velení a řízení celého procesu, což se evidentně nejenom podle našich zjištění nestalo,“ řekl toxikolog z Masarykovy univerzity v Brně profesor Ivan Holoubek, který se na dokumentu podílel.

S nedostatečnou organizací vyšetřování se podle odborníků pojí další problém. Nikdo totiž včas nezajistil vzorky vody, které by jednoznačně určily viníka otravy Bečvy kyanidy. „Nebyly odebrány podstatné vzorky z výpustí v ten den odpoledne. Kvůli tomu nemáme přímý důkaz o tom, že by původcem byl provoz X nebo provoz Y. Vzorky se odebíraly až po jednom a čtyřech dnech,“ uvedl Holoubek.

Rybář doteď neví, co se stalo se vzorky

Další problém vidí odborníci v tom, že otrávenou vodu odebranou rybáři v Hustopečích nad Bečvou nikdo nezkoumal. Vzorky z řeky byly podle předsedy místní organizace Českého rybářského svazu Stanislava Pernického nabrány hned, jak si lidé všimli, že ryby hromadně umírají.

„Chybou rovněž bylo, že nebyly analyzovány vzorky odebrané rybáři v prvních hodinách havárie – bylo možné je zcela jistě využít pro prvotní informace o znečištění,“ uvádějí experti ve zprávě pro sněmovní vyšetřovací komisi. Podle Pernického, který posudek taky vytvářel, to byly nejdůležitější podklady pro určení uniklé látky. „Dodneška nevím, kde ty vzorky skončily. Jestli to někdo vylil, nebo jestli to má ještě teď někdo někde uložené k analýze. Nevím,“ přiznal.

Mezi pochybení patří podle expertů třeba taky nedostatečné pokyny pro laboratoře, které vzorky otrávené vody analyzovaly, nebo pozdní varování lidí. Místní se o havárii na Bečvě oficiálně dozvěděli několik dní poté.

Kromě popisu problémů sepsali odborníci také návrhy na řešení do budoucna. „Měla by být stanovena jasná pravidla koordinace. Kdo za co zodpovídá, kdo čemu velí a podobně. Dokumenty k tomu samozřejmě existují, ale realizace pokulhává,“ uvedl Holoubek.

Zlepšit se toho ale podle odborníků musí víc. „Nepochybně by měla být zmapovaná celá kanalizační síť, která není vůbec zřejmá. Druhá věc je, že by měly existovat informace o výustí jednotlivých kanalizačních řádů a mělo by být jasně řečeno, co do kanálů, které ústí do řeky, vypouští jaké podniky,“ myslí si Pernický. Podle expertů je těžké reagovat, když ani vodoprávní úřady a správce povodí nemají informace.

Vyšetřovací komise se sejde ve čtvrtek

Sněmovní vyšetřovací komise se sejde ve čtvrtek v Praze a posudku se bude věnovat. „Budeme se tam zabývat všemi dokumenty, které nám v té době budou k dispozici,“ uvedla členka komise Marie Pěnčíková (KSČM).

Poslance ale tlačí čas a počítají s tím, že připravit a schválit zákonné úpravy do říjnových voleb nestihnou. „Závěrečnou zprávu ale chceme napsat tak, aby obsahovala návrhy, co by se v legislativě mělo v příštím volebním období změnit,“ popsala Pěnčíková. Čtvrteční setkání bude v pořadí už třetím.

Ekologickou havárii na Bečvě v úseku pod Valašským Meziříčím po Přerov způsobily podle České inspekce životního prostředí kyanidy. Jedovaté látky do řeky unikly loni 20. září a zabily přes čtyřicet tun ryb.

Reklama

Doporučované