Hlavní obsah

Experti zbystřili. Varianta delta se znovu proměnila. Je třeba se obávat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Podtyp varianty delta nově označovaný jako AY.4.2 našli britští experti u nových případů v zemi. Kvůli stoupajícím počtům nakažených i hospitalizovaných odborníci volají po znovuzavedení některých opatření.

Článek

Minulý týden vydala britská vládní agentura Health Security Agency zprávu, ve které informovala, že se Anglií šíří podtyp varianty delta nově označovaný jako AY.4.2. Delta v průběhu roku na pozici nejdominantnější varianty vystřídala alfu, kterou poprvé zaznamenali právě na území Spojeného království. Nyní už více nakažlivá varianta převládá téměř na celém světě.

Zvýšeného výskytu její nové odnože - AY.4.2 - si britští experti všimli při zkoumání nových případů v zemi. I když je příliš brzy s jistotou tvrdit, že právě tato nová varianta může za zvyšující se počet nákaz, odborníci jsou obezřetní a probíhají další hodnocení sekvenovaných vzorků. Momentálně by měla představovat asi 6 % nových případů.

„AY.4.2 velmi bedlivě sledujeme. Neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že se tato varianta snadněji šíří,“ uvedl v úterý pro web SkyNews mluvčí britského premiéra Borise Johnsona. „Neexistují pro to žádné důkazy, ale jak byste i čekali, pečlivě vše sledujeme a v případě potřeby nebudeme váhat a podnikneme potřebné kroky.“

O nové variantě už se vyjádřil například i bývalý šéf amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv Scott Gottlieb. „Neexistuje žádný jasný náznak toho, že by AY.4.2 byla nakažlivější, ale měli bychom pracovat na rychlejší charakterizaci těchto i dalších nových mutací. Nástroje na to máme,“ vyzval odbornou veřejnost na sociální síti Twitter.

Podle Andrewa Pollarda z Oxford Vaccine Group je nepravděpodobné, že by AY.4.2 dramaticky změnila to, jak je na tom covidová situace ve světě dnes. „Nové varianty je samozřejmě důležité sledovat, ale neznamená to, že tahle nová varianta bude tou, která nahradí deltu,“ upozornil.

První případ varianty AY.4.2 už se podle webu Times of Israel v průběhu týdne objevil také na izraelském území. Do země s ní z Moldavska přicestoval jedenáctiletý chlapec, který se momentálně nachází v izolaci.

Představitelé ministerstva zdravotnictví kvůli variantě plánují svolat schůzi. V Izraeli totiž panují obavy, že by mohla zvrátit klesající počty infekcí. Země se navíc momentálně vzpamatovává z měsíců, kdy byla zasažena rychle se šířící deltou.

V Británii, kde varianta momentálně působí největší starosti, by podle tamního ministra zdravotnictví Sajida Javida mohly denní přírůstky nakažených brzy překročit hranici 100 000. I když experti vyzývají k opětovnému zavedení covidových pravidel, vláda prozatím odmítá.

„Pozorně sledujeme data a v tuto chvíli nebudeme realizovat náš plán B nouzových opatření. Zůstáváme ale ostražití a připravujeme se na všechny eventuality,“ sdělil Javid. I když vláda zatím opatření zavést neplánuje, doporučil alespoň, aby si lidé chránili dýchací cesty rouškami ve veřejné dopravě a uzavřených místnostech.

Reklama

Doporučované