Hlavní obsah

Exploze plynového terminálu v Rakousku, jeden mrtvý a 21 zraněných

Exploze měla podle prvních zjištění policie patrně technické příčiny (video:AP).

 

Reklama

Situace na místě je pod kontrolou. Požár byl uhašen. Explozi údajně způsobila technická závada. 20 lidí zraněno lehce a jeden člověk vážně, uvedla to agentura APA.

Článek

Exploze plynového terminálu ve východorakouské obci Baumgarten an der March poblíž slovenských hranic si vyžádala jednoho mrtvého a 21 zraněných. Podle agentury APA o tom informovala mluvčí regionálního Červeného kříže.

Společnost Eustream provozující slovenský plynovod podle agentury Reuters informovala, že kvůli požáru byl uzavřen tranzit plynu do Rakouska přes Slovensko.

Výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml ČTK řekl, že havárie nebude mít vliv na dodávky plynu do Česka. Mluvčí Eustream potvrdil, že havárie nedopadne ani na dostupnost plynu na Slovensku.

Výbuch plynového terminálu v Rakousku.

Policie na Twitteru informovala, že příčina exploze byla technického rázu. Pokračuje další vyšetřování.

Na místo se sjelo několik hasičských vozů, přivolány byly sanitky i záchranářské vrtulníky. Hasiči měli na místě 240 mužů.

Operátor zařízení potvrdil, že požár byl uhašen. „Zařízení bylo kontrolovaným způsobem zastaveno a je mimo provoz,“ řekl APA mluvčí společnosti Gas Connect Armin Teichert.

Slovenská plynovodní společnost Eustream přerušila přepravu plynu do Rakouska. „V důsledku události v Rakousku... jsme upravili tranzitní režim naší sítě, abychom plně zajistili její bezpečnost a přerušili jsme tranzit do Baumgartenu,“ uvedl mluvčí společnosti Eustream.

Výbuch otřásl zařízením nedaleko hraniční řeky Moravy v úterý ráno. V 8:45 došlo k explozi a požáru, citovala agentura DPA policejního mluvčího.

Okolí stanice je uzavřeno. Podle provozovatele zařízení, společnosti Gas Connect, v areálu pracovalo zhruba 50 lidí.

Nejméně jednoho člověka s popáleninami přepravil do vídeňské všeobecné nemocnice vrtulník záchranné služby.

Podívejte se, jak událost natočili svědci.

Baumgartenský terminál je důležitým skladištěm a uzlem pro distribuci zemního plynu přicházejícího do Rakouska z Ruska a Norska. S roční kapacitou 40 miliard kubických metrů je toto zařízení, uvedené do provozu v roce 1959, jedním z hlavních plynových středisek střední Evropy, napsala agentura AFP. Z 51 procent ho kontroluje rakouská energetická skupina OMV.

Podle agentury APA se tu odehrává přejímání, měření a zkoušení plynu z Ruska, Norska a dalších zemí a je tu připravován pro další transport.

Reklama

Doporučované