Hlavní obsah
Online

Svědectví z Krymu: Stěny ožehl výbuch, útočník na chodbách střílel po všech

Ve škole na Krmu došlo k útoku, nejméně 19 obětí.Video: AP, Reuters

 
aktualizováno •

Nejméně 19 mrtvých si podle poslední bilance vyžádal výbuch ve škole v Kerči na anektovaném Krymu, uvedla dnes agentura Kryminform s odvoláním na zdravotníky. Na místě zasahují sanitky, hasiči a policisté.

Článek

Zpravodajský web BBC s odvoláním na místní úřady napsal, že na místě vybuchlo „neidentifikovatelné zařízení“. Původní zprávy mluvily o plynové lahvi.

V současnosti vše ukazuje na plánovaný útok. Počet obětí nemusí být konečný. Údajným útočníkem měl být podle krymských úřadů student školy, který později spáchal sebevraždu.

„Stáli jsme s dětmi na ulici, když jsme uslyšeli silnou ránu. Okna ze dvou poschodí prostě vypadla," řekl očitý svědek podle serveru KerčInfo. Kolemjdoucí a žáci střední průmyslové školy pak pomáhali vynášet zraněné. „Je tady spousta zraněných, nakládají je do sanitek. Přijíždějí jedna za druhou,” hlásil reportér stanice Kerč FM.

  • Policie ve škole našla další výbušné zařízení

    Ruská policie našla v osobních věcech Vladislava Rosljakova další výbušné zařízení a zneškodnila ho. Napsala to dnes agentura RIA Novosti s odvoláním na vyšetřovatele.

  • Do nemocnic bylo převezeno 52 mladých lidí

    Podle informací agentury TASS bylo po střelbě zatím hospitalizováno 52 mladých lidí, 16 z nich podle lékařů stále bojuje o život.

  • Policie vyslechne útočníkovu matku. Motiv zatím není jasný

    Policie prohledala útočníkovo bydliště a předvedla k výslechu Rosljakovovu matku. Šéf regionu Sergej Aksjonov vyhlásil v Kerči třídenní smutek a zároveň stav nouze. Situace je ale podle něj pod kontrolou.

    Motivy činu zatím nejsou jasné. „Strašně nenáviděl školu kvůli špatným učitelům, sliboval, že se jim pomstí,“ řekl listu RBK nejmenovaný studentův známý. Podle jiné verze Rosljakov přišel do školy se zbraní v ruce, aby zabil spolužačku, která neopětovala jeho lásku.

  • Očitá svědectví: Všude létalo sklo a střílelo se

    O tragédii hovořili v ruských médiích očití svědkové. „Vykoukl jsem z učebny – a tam kráčí chlapec se zbraní v ruce a po všech střílí. Schoval jsem se a doufal, že si mě nevšimne. Za deset minut přijeli policisté s automatickými puškami. Když začali evakuovat žáky a učitele, taky jsem vyšel,“ vylíčil listu Komsomolskaja pravda jeden ze studentů. „Na chodbě výbuch rozbil okna. Všechny stěny byly ohořelé,“ dodal.

    „Vyšli jsme na vnitřní dvůr školy a za minutu vše vybouchlo. Všude létalo sklo, střílelo se. Utíkala jsem a viděla jsem, jak kluci padají a krev stříká. Svou kamarádku Dášu jsem už neuviděla,“ popsala studentka Margarita podle serveru Newsru.com.

  • Počet obětí stoupl na 19

    Podle nejnovějších informací ruské agentury TASS podlehlo následkům zranění dohromady již 19 lidí.

  • Tento rok už došlo v Rusku k šesti útokům ve školách

    Podle ruské redakce BBC jde již o šestý útok v ruských školách od začátku roku. Některé útoky byly podniknuty noži, při jiném došlo k podpálení učebny zápalnou lahví. Ve dvou případech se střílelo, v jednom pachatel spáchal sebevraždu.

  • Kommersant: K tragédii vedl obyčejný konflikt mezi žáky

    Podle ruského listu Kommersant pachatel nejprve střílel z brokovnice po dětech a učitelích v učebnách, než odpálil bombu plnou šroubů a hřebíků. Pak spáchal sebevraždu. „Podle předběžných zjištění Rosljakov nebyl ve styku s extremisty, ale k tragédii vedl obyčejný konflikt mezi žáky,“ napsal deník na svém webu.

  • Útok spáchal osmnáctiletý student

    Vyšetřovatelé upřesnili, že útok spáchal osmnáctiletý student čtvrtého ročníku Vladislav Rosljakov a že si vyžádal 17 mrtvých. Zároveň překvalifikovali zločin z terorismu na vraždu.

  • Vyšetřovatelé našli výbušné zařízení

    Specialisté našli na místě výbušné zařízení a nyní ho zkoumají. Píše o tom ruská agentura TASS. Motivy útoku podle prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina vyšetřovatelé stále zjišťují.

  • Počet obětí vzrostl na 18

    Útok si na základě nejnovějších informací vyžádal 18 mrtvých. Média zprvu referovala o desítce mrtvých a padesátce raněných po výbuchu plynu, úřady později explozi označily za teroristický útok.

  • TASS: Údajný útočník měl spáchat sebevraždu

    Podezřelý z útoku na školu v krymské Kerči měl spáchat sebevraždu. Jednalo se o studenta školy, bylo mu údajně 22 let. Šéf správy anektovaného poloostrova Krymu Sergej Aksjonov to podle agentury TASS řekl v televizním vysílání Rossija 24.

  • RT: Podle svědků do školy vtrhli ozbrojenci

    Podle ruské státem financované televize Russia Today svědci na místě vypověděli, že kromě výbuchu slyšeli také střelbu. Do školy měli podle svědků vtrhnout maskovaní muži ozbrojení útočnými puškami.

  • Podle TASS má exploze 13 obětí

    Ruská agentura TASS na svých webových stránkách informuje, že při explozi zemřelo 13 lidí. Většina z nich jsou podle agentury studenti. Bližší informace o obětech zasahující týmy teprve zajišťují.

  • Podle Ruska může jít o teroristický čin

    Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova úřady nevylučují, že se jednalo o teroristický čin a tuto verzi prošetřují. „Příčinou byl výbuch podomácku vyrobeného výbušného zařízení,” řekl novinářům zástupce velitele gardy Sergej Melikov a dodal, že jednotky na místě zasahují podle pokynů týkajících se likvidace následků teroristického útoku.