Hlavní obsah

Exposlanec ANO si přisvojil státní příspěvek, tvrdí soupeři. Soud to potvrdil

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Bývalý poslanec Bronislav Schwarz.

Reklama

Pražský obvodní soud zamítl žalobu exposlance Bronislava Schwarze, který se na malém politickém hnutí domáhá podílu na státním příspěvku pro mosteckou senátorku. Hnutí tvrdí, že už dříve vyplacené peníze si nechal pro sebe.

Článek

Bývalý poslanec hnutí ANO a nynější předseda hnutí Severočeši.cz Bronislav Schwarz prohrál soud s hnutím Spojení demokraté – sdružení nezávislých (SD–SN), které žaloval o 430 tisíc korun ze státního příspěvku určeného pro mosteckou senátorku Alenu Dernerovou. Ta byla v roce 2017 do Senátu zvolena právě za SD–SN. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Soud tak dal za pravdu hnutí SD–SN, které tvrdí, že Schwarz si nechával peníze, jež mu nikdy nepatřily.

Ve zkratce řečeno: Schwarz se nechal zapsat jako podporující subjekt do kampaně senátorky Dernerové do doby, než se vyřeší problémy hnutí Severočeši.cz. Tím dle smlouvy s SD–SN získal i nárok na část státního příspěvku za senátorské křeslo, ten však dle přání Dernerové patřil hnutí Severočeši.cz, v němž se situace mezitím uklidnila. Na účty hnutí se však vyplacený příspěvek nikdy nedostal. „Zkrátka si částku státního příspěvku na mandát senátorky přisvojil sám pro sebe,“ říká právní zástupce SD–SN Karel Dvořák.

Hnutí před senátními volbami hledalo pro Dernerovou i podporu dalších subjektů. Senátorka dříve spolupracovala s hnutím Severočeši.cz, to však v té době bylo v rozkladu. Spory v hnutí jsme popisovali tady.

Hledala proto způsob, jak získat i podporu hnutí, u něhož doufala, že se postupně stabilizuje a začne znovu fungovat. Hnutí SD–SN proto hledalo způsob, jak podporu zařídit. Novému předsedovi Severočechů Schwarzovi poslali nevyplněný návrh smlouvy. Do něj se nakonec zapsal jako podporující subjekt sám Schwarz.

Zapsání fyzické osoby jako podporujícího subjektu v kampani hnutí označilo jako na hraně trestního práva.

„Ačkoliv se jedná o nestandardní postup, hnutí SD–SN i paní Dernerová panu Schwarzovi věřily, že po vyjasnění situace v hnutí Severočeši.cz vše uvede do pořádku a hlavně že splní svou povinnost ze smlouvy a podpoří ji v kampani,“ popisuje právní zástupce SD–SN Karel Dvořák.

Dernerová podle něj vyjadřovala přání, aby po jejím případném opětovném zvolení část státního příspěvku na její mandát po vyřešení vnitřních sporů mohli získávat Severočeši.cz, k nimž ji pojily dřívější vazby a osobní přátelství s řadou osob.

Hnutí SD–SN proto Schwarzovi po úspěšných volbách dvakrát poslalo podíl ze státního příspěvku na provoz politických stran a hnutí, který činí 900 tisíc korun za každého senátora.

V červnu 2017 mu poslali 205 tisíc korun za první pololetí roku 2017, v prosinci téhož roku pak 225 tisíc korun za druhé pololetí a v červnu 2018 odešlo 205 tisíc korun za první pololetí roku 2018.

„Po uhrazení platby za první pololetí roku 2018 ovšem senátorka Dernerová zjistila od členů hnutí Severočeši.cz, že hnutí neobdrželo za rok 2017 od žalobce žádnou částku. Požádala proto hnutí SD–SN, aby úhrady zastavilo do doby, než se situace vyřeší. Hnutí SD-SN také zjistilo samo, že skutečně výroční zpráva hnutí Severočeši.cz za rok 2017 neobsahuje žádné příslušné platby od žalobce tomuto politickému hnutí, stejně tak následně ani za rok 2018, v němž mu uhradil poslední platbu,“ popisuje dál Dvořák. Ve výročních zprávách za roky 2017 a 2018 Severočeši uvedli v příjmech jen členské příspěvky a 900tisícový státní příspěvek. Ten dostávají za Jaroslava Doubravu, který v Senátu za hnutí sedí od roku 2010.

Dvořák také upozorňuje na to, že vyšel najevo i fakt, že Schwarz zároveň neprokázal, že by dodržel svůj závazek přispět na kampaň senátorky Dernerové, čímž nemůže mít nárok na žádné plnění.

Seznam Zprávy oslovily také Bronislava Schwarze s žádostí, aby příběh popsal ze své strany. Ten však celou věc odmítl komentovat. „Kdybych nebyl v právu, nedával bych to k soudu,“ uvedl a dodal, že událost je pro něj obrovským zklamáním. „Jsou to teď lidé v hodně vysokých postech, kteří jestli mají řídit republiku, tak je mi z toho špatně. Víc to nebudu komentovat,“ omluvil se.

Rozsudek zatím není pravomocný, Schwarz podal odvolání, o kterém zatím nebylo rozhodnuto.

V běhu je také další řízení, hnutí SD-SN podalo takzvanou protižalobu, kterou se chtějí domoci navrácení 430 tisíc korun, což je nepromlčená část státního příspěvku, již Schwarzovi vyplatili.

Reklama

Související témata:
Severočeši
Bronislav Schwarz
Spojení demokraté - Sdružení nezávislých (SD-SN)

Doporučované