Hlavní obsah

Expozici Leteckého muzea v Kunovicích doplní vládní letoun Jak-40

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Expozici Leteckého muzea v Kunovicích na Uherskohradišťsku obohatí letoun Jak-40, který byl donedávna součástí vládní letky. Stroj získalo od armády Technické muzeum v Brně, které následně letadlo do Kunovic zapůjčilo.

Článek

Lidé by si letoun měli poprvé prohlédnout příští rok, sdělili dnes ČTK kurátor letecké sbírky Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl a vedoucí Leteckého muzea v Kunovicích Martin Hrabec.

Výpůjčka letounu Jak-40 je po výměně stíhačky MiG-21 za dopravní letoun L-410 dalším významným projektem, který vzešel z letos uzavřeného memoranda o spolupráci obou muzeí. „Jak-40 představuje skutečný kus historie a jsme nesmírně rádi, že se na jejím zachování můžeme podílet,“ uvedl Přibyl.

Po letadlu Tu-154M, které v roce 1998 dopravilo vítězné hokejisty z olympiády v japonském Naganu, půjde o druhý vládní speciál v kunovické expozici a zároveň o čtvrtý letoun v salonní VIP úpravě. „Expozice Leteckého muzea se tím stane unikátní v celoevropském měřítku. Nevíme o žádném jiném evropském muzeu, které by mělo tolik VIP letadel,“ řekl Hrabec.

Stroj už několik týdnů stojí na letišti v Kunovicích. Získání exponátu však podle Hrabce nebylo jednoduché. „Kromě našich brněnských kolegů se do projektu zapojili také vojáci z 24. základny dopravního letectva a velitelství Vzdušných sil Armády České republiky. Dále pak Ministerstvo obrany, Vojenský historický ústav Praha, město Kunovice a vedení a pracovníci společnosti Aircraft Industries. Ti všichni mají na příletu letadla do Kunovic lví podíl,“ uvedl Hrabec.

Letadlo nyní čeká příprava na vystavení a přesun do muzea, kde mu muzejníci ještě musejí vybudovat nové stání. „Práce nám nyní komplikuje epidemiologická situace a počasí. I tak věříme, že novou sezonu zahájíme už s novým letadlem v expozici,“ doplnil Hrabec. Sezonu chtějí v muzeu zahájit v dubnu, letos expozici navštívilo zhruba 35 000 lidí.

Letoun Jak-40 je malý sovětský dopravní letoun, jehož prototyp poprvé vzlétl v roce 1966. V Československu tato letadla létala od roku 1972, nejdříve u ČSA, později také u Ministerstva vnitra a armády.

Stroj evidenčního čísla 0260 byl ze Sovětského svazu dodán pro potřeby tehdejšího Leteckého oddílu Federálního ministerstva vnitra v roce 1979, kde s imatrikulací OK-BYK létal až do roku 1998. Poté byl převeden ke Vzdušným silám AČR, kde získal své současné značení. Z armádní služby byl slavnostně vyřazen letos 2. září. Letadla Jak-40 mají vazbu také přímo ke Kunovicím. Na vnitrostátních linkách sem tyto stroje v minulosti pravidelně létaly a místní letiště nejednou navštívily také jako součást vládní letky. Konkrétně stroj 0260 přiletěl na kunovické letiště naposledy loni 3. července, když přepravoval prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Doporučované