Hlavní obsah

Expozici muzea v Hradci Králové udělá za 20 milionů Kč Chládek a Tintěra

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Novou stálou expozici ve druhém a třetím patře Muzea východních Čech v Hradci Králové udělá společnost Chládek a Tintěra Pardubice za 19,9 milionu korun bez DPH.

Článek

Práce by mohly začít do Vánoc, návštěvníci by nové expozice mohli vidět v létě roku 2021. Budou se týkat města Hradce Králové a jeho královské historie. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Kateřina Šmídová. Město firmu vybralo až ve třetí soutěži, předchozí tendry musela radnice z různých důvodů zrušit.

„Ve druhém patře budou výstavy s názvem K městu českých královen a Cesta k pevnosti. Ve třetím podlaží se bude nacházet výstava K Salónu republiky,“ uvedla náměstkyně primátora pro majetek Věra Pourová (ANO). Firma Chládek a Tintěra zajistí také osvětlení, audiovizuální a počítačovou techniku a další potřebné prvky. Na pořízení expozice chce město využít evropskou dotaci ve výši téměř 14 milionů korun.

Secesní budova muzea na Eliščině nábřeží zahájila po rekonstrukci provoz v listopadu 2019 otevřením pěti výstav, ale bez plánované stálé expozice. Firmu na expozici se městu opakovaně nepodařilo v soutěži vybrat. Do první soutěže přišla jediná nabídka, ale s vysokou cenou. Město soutěž zrušilo. Do druhé soutěže se žádná firma nepřihlásila. Město pak před vypsáním třetí soutěže přistoupilo k takzvaným předběžným tržním konzultacím, jejichž výsledkem byla revize projektové dokumentace.

Majitelem historicky cenného objektu muzea je město, zřizovatelem Muzea východních Čech je Královéhradecký kraj. Muzejní budova vznikla podle návrhu architekta Jana Kotěry v letech 1909 až 1912. Národní kulturní památkou bylo muzeum prohlášeno v roce 1995.

Reklama

Doporučované