Hlavní obsah

Paroubek by měl jít raději do důchodu, řekla Praha. Ostrava a Hamáček ho ve volbách do Senátu podpoří

Foto: Seznam Zprávy

Paroubek plánuje kontaktní kampaň přímo v ulicích Ostravy.

Reklama

Předsednictvo strany to neschválilo, bývalý premiér má však prý osobní podporu předsedy ČSSD Jana Hamáčka.

Článek

Někdejší premiér a také bývalý předseda sociální demokracie Jiří Paroubek bude kandidovat do Senátu ve volebním obvodu Ostrava-město s podporou ostravské ČSSD, i když v červnu předsednictvo sociální demokracie podporu Paroubkovi neschválilo.

Paroubek kandiduje jako nezávislý kandidát, sociální demokraté v obvodu proti němu vlastního člověka nepostaví.

Ostravská sociální demokracie uvedla, že v kampani bývalého premiéra, který před lety stranu opustil a založil si bez většího úspěchu konkurenční stranu LEV 21, podpoří i předseda ČSSD Jan Hamáček a 1. místopředseda Jan Zimola.

„Jiří Paroubek má moji podporu ve volbách do Senátu. Není to nic nového, dlouhodobě říkám, že ho považuji za silnou osobnost, která by se v Senátu neztratila a měla by tam svoje platné místo. Podporu ostravské ČSSD i proto chápu a rozumím jí,“ napsal ve středu Seznamu Hamáček.

Právě Hamáček předsednictvu v červnu neúspěšně navrhl, aby strana Paroubka pro senátní volby podpořila.

Proti Paroubkovi se postavila zejména pražská organizace ČSSD.

„Já to obecně považuji za nešťastné rozhodnutí. Pokud nějak rozhodl kolektivní orgán, měli by to respektovat všichni – včetně pana předsedy. Je nešťastné, že zrovna předseda dává ostatním takový příklad,” uvedl šéf pražské ČSSD Petr Pavlík.

Ten už v červnu Seznamu řekl, že by bývalý předseda měl raději odejít do politického důchodu.

„Já z toho (z kandidatury Paroubka) nadšený nejsem, myslím si, že by měl zůstat v politickém důchodu. Pro bývalého premiéra je nedůstojné kandidovat do Senátu takovým způsobem,” řekl Seznamu Petr Pavlík.

Právě pražská sociální demokracie se ještě loni v červnu postavila proti, když Jiří Paroubek po letech usiloval o návrat do stranických řad. Přitom právě souhlas Prahy, středočeské organizace a stranické buňky v Praze 5 potřebuje.

I když pražská organizace posléze souhlas k návratu dala, zdá se, že pokud by bývalý premiér ve volbách uspěl, nevrátí se do parlamentní politiky jako člen sociální demokracie.

Paroubek podle ostravské organizace vstupuje do voleb s podporou petice, kterou podepsalo více než 1500 ostravských voličů.

„Podpory občanů Ostravy si velmi vážím. Budu se nyní soustředit na kontaktní kampaň přímo v ulicích města, kde chci s lidmi debatovat o tom, jak bych jim mohl reálně pomoci,“ cituje Paroubka tisková zpráva ostravských sociálních demokratů.

Reklama

Doporučované