Hlavní obsah

Expremiér Sobotka exkluzivně o Vrběticích: Rusko chtělo destabilizovat mou vládu

Foto: Profimedia.cz

„Od sovětské invaze v roce 1968 by šlo o nejrozsáhlejší útok Ruska na českou zemi. Je to historická chvíle a my musíme reagovat,“ řekl Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Bohuslav Sobotka byl premiérem v době výbuchu ve Vrběticích, za kterým podle zjištění českých bezpečnostních složek stály ruské tajné služby. V exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy to Sobotka označil za teroristický útok Ruska.

Článek

Téměř čtyři roky nepromluvil. Expremiér Bohuslav Sobotka se po odchodu z vlády na konci roku 2017 stáhl do soukromí. Teď ale mlčení prolomil.

V exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy se rozhodl promluvit v souvislosti s novými informacemi o útoku ruských tajných služeb na Českou republiku, na muniční areál ve Vrběticích v roce 2014.

Jaká mohla být motivace Rusů útočit na Česko před sedmi lety? Sobotka se domnívá, že Rusové tehdy nebyli spokojení s tím, že se po divokých povolebních událostech (lánský puč) v roce 2013 dostala k moci Sobotkova vláda ČSSD, hnutí ANO a lidovců.

Bohuslav Sobotka v interview ostře odsoudil chování ruského státu a vyzval vládu Andreje Babiše, aby přestala vycházet vstříc zájmům proruského prezidenta Miloše Zemana.

„Dnešní informace do značné míry omezují manévrovací prostory Pražského hradu a prezidenta Miloše Zemana, pokud jde o využívání ruské karty v předvolební kampani v letošním roce,“ pronesl dnes již bývalý politik.

Co říkáte na zjištění českých bezpečnostních složek a vyjádření premiéra Andreje Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka, kteří uvedli, že dle důkazů byli za útokem na muniční sklad ve Vrběticích ruští agenti? Útok proběhl na podzim 2014 za vaší vlády…

Vycházím z toho, co řekl premiér a ministr vnitra. Pokud za výbuchem stojí agenti cizího státu, je to nepochybně aktem státního terorismu. Je možné to označit za teroristický čin na území České republiky. Jestliže se jedná o aktivitu lidí, kteří prokazatelně byli spojení s cizí rozvědkou, nepochybně lze mluvit o státním terorismu.

Pamatujete si na atmosféru doby, kdy k útoku došlo?

Pamatuji si to velmi dobře, protože šlo o nejvážnější bezpečnostní incident, který jsem musel na Úřadu vlády společně s ministrem vnitra řešit. Celá situace měla potenciál destabilizovat bezpečnostní i politickou situaci v České republice. Byly to dva výbuchy po sobě, řešilo se to i na půdě Poslanecké sněmovny. Je možné usuzovat, že se jednalo o snahu destabilizovat politickou situaci v naší zemi.

Jaký mohl být motiv ruských útočníků?

Proč by se Rusko dopouštělo státního terorismu na území České republiky? Podle mého názoru s tím cílem destabilizovat situaci, protože Rusům naše vláda nevyhovovala. Nebyla to vláda, kterou si Rusové přáli. Podíleli jsme se aktivně na sankcích přijímaných vůči Ruské federaci, to je věc, která s tím může souviset. Abych to zkrátil, Rusům se nelíbilo politické uspořádání v České republice po volbách v roce 2013.

To jsou závažná slova a podezření.

Nepochybně ano.

Měl jste jako premiér informace, že by za incidentem ve Vrběticích mohli stát Rusové?

Pro mě je to nová informace. Neřešil jsem tehdy podezření, které by se týkalo ruských tajných služeb a jejich aktivity na našem území. Díky tomu, že šlo o obrovský bezpečnostní incident, řešili jsme bezpečnost našich občanů, provedli jsme revizi všech muničních skladů, změnili jsme legislativu a přístup policie a bezpečnostních složek k muničním skladům, aby se do budoucna nic takového neopakovalo. Dlouhodobě jsme řešili stabilizaci Vrbětic a odstranění zátěže pro tamní obyvatele.

Jak by měla nyní vláda Andreje Babiše postupovat?

Je to opravdu vážná situace a tomu musí odpovídat naše reakce. Nelze se spokojit s tím, že vyhostíme 18 lidí z ruské ambasády, kteří byli zjištěni v souvislosti s teroristickým aktem vůči České republice. Je to obrovský útok Ruska na Českou republiku, je to útok, který nebyl nijak vyprovokován. Je tedy pravděpodobné, že se řešily politické zájmy Ruské federace.

Jak by měla vypadat adekvátní reakce?

Musí se to týkat diplomatických vztahů s Ruskem. Vláda musí reagovat adekvátně, jako suverén, který byl napaden cizím státem. Vyloučit pracovníky ruské ambasády opravdu nestačí, vždyť ten útok bezpečnostně a politicky ohrožoval stabilitu České republiky. Tehdy to bylo pro mou vládu dost obtížné. Musíme vyslat signál, že Rusové si k nám nesmějí dovolovat to, co si dovolili v roce 2014.

Měl by se ruský útok řešit na půdě NATO, respektive EU?

Pokud mají premiér a ministr vnitra takto závažné informace, měli by spojence informovat. Policie hledá dva podezřelé, kteří jsou spojováni se zabitím agenta Skripala. To byl útok na jednoho člověka na území Velké Británie. Podívejte se, jak ostře Spojené království na tento útok reagovalo. Útok na Vrbětice byl útokem ne na jednotlivce, ale na český stát jako celek - mimo jiné i na bezpečnost všech lidí, kteří žili v bezprostřední blízkosti vrbětického areálu.

Jinými slovy: Vrbětický incident je ještě závažnější než útok na agenta Skripala?

Jednoznačně. Navíc jsem si uvědomil, že v dané době prezident Miloš Zeman hovořil o tom, že má informaci, že na území České republiky má být spáchán teroristický čin. Když teď čtu informace od premiéra a ministra vnitra, útok na Vrbětice byl teroristickým činem.

Co nové informace o útocích na Vrbětice budou znamenat pro Pražský hrad, poradce Martina Nejedlého a prezidenta Miloše Zemana, který se nepokrytě ruského režimu a jeho obchodních zájmů dlouhodobě zastává, respektive za některé - například v energetice - i lobbuje.

Dnešní informace do značné míry omezují manévrovací prostory Pražského hradu a prezidenta Miloše Zemana, pokud jde o využívání ruské karty v předvolební kampani v letošním roce. Tendence o využití příběhu Sputniku V v rámci hybridní války jasně vidíme, koneckonců tlak na ruskou vakcínu vyústil ve vyhození ministra zdravotnictví Jana Blatného. Tlak na Dukovany a snaha vicepremiéra Karla Havlíčka zařadit Rusy mezi ty, kteří by měli být v otázce dostavby Dukovan osloveni, je evidentní.

Nepřipadá v úvahu, aby teď kdokoliv v české vládě nebo na Hradě přemýšlel byť na minutu o tom, že Rusové mohou být osloveni v otázce dostavby jaderné elektrárny. Abych to shrnul: Zjištěné informace o Vrběticích omezují manévrovací prostor prezidenta Zemana a všech, kdo chtěli hrát ruskou kartu před blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny.

V kontextu těchto událostí, byl byste pro, aby se detailněji prověřila bezpečnostní rizika u vazeb lidí na Pražském hradě? Třeba u již zmiňovaného prezidentského poradce Martina Nejedlého?

Přece vím, kdo sedí na Pražském hradě a jakou dělá politiku, kdo má a nemá bezpečnostní prověrku, kdo má a nemá vazby v Rusku. Současná vláda to velmi dobře ví, vláda by si měla dávat pozor, jaká přání přicházejí z Hradu, protože taková přání již není možné plnit. Viděli jsme to při vyhození ministrů Blatného a Petříčka, to se nesmí opakovat. Je zjevné, že za těmito přáními může být vůle cizího státu.

Jak vážný je ruský útok na Česko z hlediska historického?

Řekl bych, že od invaze v roce 1968 by šlo o nejrozsáhlejší útok Ruska na českou zemi. Je to historická chvíle a my musíme reagovat. Současně doufám, že nedojde k eskalaci napětí, protože máme dost svých starostí vyplývajících z pandemie a hospodářských problémů s tím spojených.

A co z hlediska mezinárodního?

Nepochybně jde o velice významnou událost. Jsme členskou zemí EU a NATO, čili můžeme plně spoléhat na solidaritu našich spojenců. Je to útok Ruska na členskou zemi Evropské unie a NATO, takže mezinárodně to nelze rozhodně brát na lehkou váhu.

Reklama

Doporučované