Hlavní obsah

Expremiér Sobotka oznámil po 22 letech konec v politice

Reportér Seznamu Václav Dolejší komentuje Sobotkovo rozhodnutí odejít z politiky.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na facebookovém profilu oznámil Sobotka svou rezignaci na poslanecký mandát. Nahradí ho Roman Sklenák, někdejší šéf poslanců ČSSD.

Článek

Bývalý předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka oznámil na Facebooku, že se vzdá poslaneckého mandátu.

Fakticky to znamená konec ve vysoké politice, do níž vstoupil před 22 lety.

Zda zůstane aspoň politikem na regionální úrovni, není jisté. Hovořilo se sice o tom, že by se rád vrátil na jižní Moravu do Vyškova, ale Seznam před několika týdny zjistil, že tamní sociální demokraté se k jeho návratu stavějí s odstupem.

Video: Sedm procent je sedm procent. O Sobotku nestojíme

Reportáž o sociálních demokratech z Vyškova.Video: Seznam Zprávy

„Opustím Poslaneckou sněmovnu a od 1. 4. budu nadále už jen řadovým členem ČSSD,” uvedl na Facebooku Sobotka. „Není třeba v tom hledat nějaké složité symboly či vzkazy. Moje rozhodnutí je hluboce osobní.”

Uvedl, že je ve věku, kdy má poslední šanci vydat se v plné síle jinou životní cestou. Jaká bude a kam povede, však neuvedl.

„Stojím na křižovatce a zvažuji několik možných směrů. Přepokládám, že po Novém roce budu mít jasno. Do té doby se chci zejména věnovat svým synům, vzdělávat se, odpočívat, číst, věnovat se více blízkým lidem a zkrátka všem věcem, na které jsem v uplynulých letech neměl kvůli náročné službě veřejnosti čas,” napsal.

V sociální demokracii není jeho rozhodnutí úplným překvapením. Očekávání, že složí mandát poslance, vzrostlo po sjezdu, kdy ČSSD začala vyjednávat vládu s Andrejem Babišem a Sobotka dal najevo, že takové spojení nemůže podpořit.

Právě střety s Babišem, s nímž po volbách 2013 vstoupil do vlády, byly totiž hlavní náplní jeho posledních let v premiérské funkci.

„Jeho znalosti, zkušenosti i rozvaha, schopnost uvažovat v dlouhodobých horizontech a stát na jasných hodnotách budou klubu sociální demokracie, ale i ve Sněmovně, hodně chybět,” reagovala na Sobotkovu rezignaci poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková.

Bohuslava Sobotku ve Sněmovně nahradí bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Reklama

Doporučované