Hlavní obsah

Miloš už má nárok na odpočinek. Záznam Topolánkova projevu, proč jde do toho

Záznam tiskové konference Mirka Topolánka.

 

Reklama

Mirek Topolánek mluvil o svých plánech. Poprvé od chvíle, kdy oznámil kandidaturu na Pražský hrad.

Článek

Bývalý premiér a někdejší předseda ODS Mirek Topolánek získal potřebných deset senátorských podpisů pro prezidentskou kandidaturu. Bude tak moci vyzvat mimo jiné prezidenta Miloše Zemana, který má k dispozici více než 113 tisíc podpisů občanů.

„Musím říct, že se mi po vás stýskalo,“ začal Topolánek svůj projev k novinářům. Tiskovou konferenci si moderuje sám, představil svou tiskovou mluvčí Danu Makrlíkovou.

Ve svém týmu má tři lidi. Za spoluautora nápadu kandidovat na prezidenta označil jednoho z členů týmu, bývalého europoslance Edvarda Kožušníka.

„Jsem nestranický kandidát. Jsem kandidát silný, demokratický a politický,“ uvedl Topolánek.

„Poslední kapkou, kdy jsem se rozhodl kandidovat, byla tisková konference v Lánech, na níž vystoupili Miloš Zeman a Andrej Babiš,“ prohlásil Topolánek. „Nechci, abychom si Miloše Zemana pamatovali jako někoho, kdo znásilňuje ústavu, a taky chci, aby si už odpočinul,“ doplnil. „Mám na to, umím to, a přestože vím, co mne čeká, jdu do toho,“ uvedl Topolánek.

„Předejdu vašim otázkám na mého kamaráda Marka Dalíka: milost bych mu nedal,“ řekl Topolánek.

Vlastního kandidáta nepostaví do prezidentských voleb ani ODS. Strana chce především zabránit Zemanovu znovuzvolení. Topolánek by podle ní byl schopen čelit nebezpečí paktu mezi Zemanem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Usnesení výkonné rady ale podle občanských demokratů neznamená vyjádření podpory Topolánkovi. „Ponecháváme na voličích, jak se rozhodnou,“ zdůraznil předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Doporučované