Hlavní obsah

Exprezident Interpolu Meng Chung-wej čelí v Číně trestnímu stíhání. Ze strany ho vyloučili za „okázalé utrácení”

Čína stáhla bývalého šéfa Interpolu Chung-weje z vládních postů a obvinila ho z korupce a nedodržování stranické disciplíny.Video: Esther Beshirová, AP

 

Reklama

Bývalého šéfa mezivládní policejní organizace Interpol Menga Chung-weje obvinili v Číně z úplatkářství. Chung-wej nečekaně zmizel v září 2018. Kvůli porušení stranické disciplíny nyní přestal být členem vládní komunistické strany. Jeho žena tento týden žádala o pomoc francouzského prezidenta, informovala stanice BBC.

Článek

Meng Chung-wej čelí v Číně trestnímu stíhání kvůli údajnému braní úplatků. Uvedla to Ústřední komise pro inspekci disciplíny, která je vnitrostranickým orgánem Komunistické strany Číny. Ta ho zároveň odřízla od všech důležitých vládních postů.

Obvinění stojí na tvrzení, že Meng využil svého postavení k osobnímu zisku, zneužil státní fondy k financování „extravagantního životního stylu” své rodiny a ignoroval zásady čínské komunistické strany. Dopustil se tak vážného porušení práva a disciplíny. „Meng Chung-wej nemá žádnou stranickou kázeň,” uvedla vnitrostranická disciplinární komise. Zároveň oznámila, že Mengův majetek zabaví.

Meng Chung-wej (65) zmizel 25. září 2018 při své cestě do Číny. V době zmizení zastával vedle Interpolu také post náměstka ministra veřejné bezpečnosti v Číně. Událost vzbudila mezinárodní zájem. Chung-wej, který žil ve Francii, rezignoval na post prezidenta Interpolu poté, co ho zadržely čínské úřady. Ty pak v říjnu 2018 oznámily, že Menga vyšetřují kvůli podezření z korupce.

Jeho manželka Grace Mengová tento týden naléhala na francouzského prezidenta Emannuela Macrona, aby využil návštěvy Si Ťin-pchinga v Paříži a promluvil si s ním o vazbě jejího manžela. V dopise adresovaném Macronovi žádala, aby Mengovi zajistil právního zástupce. Sama nyní žije pod dohledem ve Francii, kde zažádala o azyl.

Meng je posledním představitelem čínské komunistické strany, který se dostal do problémů kvůli přísným opatřením v rámci protikorupčních opatření čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Lu Wei, vrchní cenzor čínského internetu, byl v úterý 19. března kvůli úplatkům odsouzen ke 14 letům ve vězení.

Političtí analytici se domnívají, že tvrdá antikorupční politika umožňuje čínskému prezidentovi potlačovat hrozby týkající se jeho postavení. Podle deníku New York Times se kampaň proti korupci a neloajálnosti dotkla tisíců lidí, včetně mnoha vysoko postavených úředníků.

Reklama

Doporučované