Hlavní obsah

Exprezident, který předbíhal ve frontě na čínskou vakcínu, má covid-19

Foto: Profimedia.cz

Bývalý prezident Peru Martín Vizcarra.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý peruánský prezident Martín Vizcarra má pozitivní test na koronavirus. Vizcarra byl přitom na podzim očkován vakcínou od čínské společnosti Sinopharm. K očkování se dostal nelegálně - ve frontě předbíhal.

Článek

Exprezidentovi latinskoamerického Peru Martínovi Vizcarrovi a jeho ženě vyšel pozitivní test na onemocnění covid-19. Informoval o tom na svém Twitteru. Vizcarra byl přitom zapleten do obří kauzy kolem přednostního očkování, kterou peruánská média překřtila na VacunaGate a kvůli které odstoupily ministryně zahraničí a ministryně zdravotnictví.

Spolu s Vizcarrou se nechalo čínskou vakcínou společnosti Sinopharm přednostně naočkovat téměř 500 lidí, přičemž většinu tvořili státní úředníci. Bývalý prezident Peru se stihl naočkovat dokonce ještě před tím, než ho loni v listopadu odvolali peruánští poslanci kvůli podezření z korupce, které se měl dopustit před několika lety ještě jako guvernér.

Kromě toho, že se i přes očkování čínskou vakcínu nakazil koronavirem, má pro něj celá věc nepříjemnou dohru i v politické rovině. Peruánský kongres v dubnu jednomyslně rozhodl, že Vizcarra nesmí po dobu 10 let vykonávat žádnou veřejnou funkci. Informovala o tom agentura Reuters. Bývalé ministryni zdravotnictví Pilar Mazzettiové zakázali poslanci výkon veřejné funkce na 8 let a exministryně zahraničí Elizabeth Asteteová se nesmí stát veřejnou činitelkou po dobu jednoho roku.

Od chvíle, kdy vyšlo najevo, že ve frontě na očkování „předbíhal“, Vizcarra tvrdí, že byl v říjnu účastníkem klinických testů čínské vakcíny. Proti němu ale svědčí slova lékaře Germana Malagy, který před peruánskými poslanci uvedl, že Viscarra ho vysloveně požádal o dvě dávky vakcíny a dobře věděl, že on a jeho žena neobdrží placebo.

V Peru poslední dobou prudce přibývá nakažených, podle odborníků to může být způsobeno brazilskou mutací. Přestože Viscarra na Twitteru uvedl, že se s manželkou nakazili i přes dodržování veškerých opatření, podle zahraničních médií to není pravda. Vizcarra byl opakovaně kritizován za to, že nenosí ochrannou roušku a nedodržuje bezpečné rozestupy, informoval server Al-Džazíra.

Vizcarra není prvním latinskoamerickým státníkem, u kterého se prokázala nákaza covid-19 i přes očkování. Na počátku dubna vyšel pozitivní antigenní test argentinskému prezidentovi Albertovi Fernándezovi, který v lednu obdržel první dávku ruské vakcíny Sputnik V. Následný PCR test nákazu potvrdil. Onemocnění mělo u Fernándeze mírný průběh, napsala CNN.

Ani Argentinu neminul očkovací skandál. V latinskoamerické zemi se nechalo přednostně naočkovat kolem 70 lidí, tehdejšího šéfa úřadu zdravotnictví Ginése Gonzáleze Garcíu to stálo ministerské křeslo.

Reklama

Související témata:

Doporučované