Hlavní obsah

Exšéfka ANO v Brně-střed: Babiš lže, řada lidí ví, jak to se Švachulou bylo

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Radnice mětské části Brno-střed.

Reklama

„O těch příchodech teď lžou,“ říká někdejší šéfka ANO v Brně-střed Marie Škárková. Kvůli rozporům s vedením z hnutí před dvěma lety vystoupila.

Článek

Když premiér Andrej Babiš ve čtvrtek oznámil, že chce ve víru stranické očisty od kauzy Stoka zrušit brněnské hnutí ANO, přidal jedno odůvodnění. Problém podle něj začal už před šesti lety. Tehdy do jeho nové formace, nabuzené úspěchem v parlamentních volbách, v Brně rázem napochodovalo 70 nových straníků. „Bylo to nestandardní,“ uznal premiér.

Ve vlně nováčků byl pozdější primátor Petr Vokřál, jeho náměstek Richard Mrázek a také Jiří Švachula. Ten později fakticky ovládl centrální městskou část. Hlavní aktér Stoky nyní čelí obžalobě ze stamilionové manipulace s veřejnými zakázkami.

Jeho vstup do hnutí ANO v roce 2014 je přitom opředený tajemstvím. Alespoň podle šéfa Babiše. „Nevíme, jak se do hnutí dostal,“ poznamenal ve čtvrtek premiér.

Na připomínku, že členy verboval druhý muž hnutí Jaroslav Faltýnek, reagoval podrážděně. „Nemám informace, že je přivedl pan Faltýnek. Jak jste na to přišel? Není to pravda.“

Bývalí členové hnutí ANO, kteří před příchodem „žraloků“ s ideály protikorupční hnutí zakládali, to vidí úplně jinak. „O těch příchodech teď lžou,“ říká někdejší šéfka ANO v Brně-střed Marie Škárková.

Kvůli rozporům s vedením z hnutí před dvěma lety vystoupila.

Co jste si pomyslela, když šéf hnutí Babiš řekl, že neví, jak se Švachula do ANO dostal?

Co na to říct? Je to tvrzení proti tvrzení a on řekne, že to není pravda. Tehdy v polovině března 2014 nás na tom předsednictvu sedělo kolem desíti. Zápis z toho jednání hledáme. Nemůžeme ho najít. Nevím, jestli se to dalo nějak vymazat ze systému.

Na tom jednání jste narychlo přijali asi 70 členů. Jaký byl postup?

Tehdejší předsedkyně oblasti Brno-město Alžběta Vlčková donesla seznam se všemi uchazeči. To byly dva archy papírů. V seznamu byla část lidí, kteří už byli navržení po čekatelské šestiměsíční lhůtě. Pak tam byla část tady těch, které jsme ani neznali.Tehdy jsem také panu Faltýnkovi věřila. Prostě tady najednou byla část těch, kteří se ani nepřišli představit.

Mezi nimi byl i Jiří Švachula?

Samozřejmě, z Brna-střed to byli skoro všichni. Švachula, jeho matka Ludmila Neveselá. Také jeho sousedka Ludmila Oulehlová (nynější radní v Brně-střed, pozn. red.).

Z čeho usuzujete, že nábor režíroval Faltýnek starší?

Protože přišel na tu schůzi ještě společně s panem Oklešťkem (současný hejtman Olomouckého kraje). Tehdy nás mohlo trknout, že to nebude normální schůze, když přijedou. My původní členové organizace jsme se samozřejmě bránili. Namítala jsem, že mi do organizace vsadí nevím kolik lidí. Už ani nevím, jestli byl seznam rozdělený na městské části. Už jen proto, že se nám nováčci nepřišli představit, se všichni původní členové bouřili. Když pan Faltýnek viděl, že to jako nejde, tak řekl, že je jen zanesou do systému a budou mít šestiměsíční čekací lhůtu. S tím jsme to tedy odhlasovali. To bylo v neděli.

A co následovalo?

V pondělí jsem šla na centrálu v Brně a tam jsem se dozvěděla, že nám je všechny přijali. Teprve zpětně jsem dostala okopírované přihlášky, abych ty lidi vůbec mohla kontaktovat a dala si je do seznamu. Protože jsme měli nějaké sněmy, tak abych měla nějaké nacionále, já jsem vůbec nevěděla, kdo to je. Proto přihlášky ani nejsou podepsané předsedy místních organizací. Babiš tam s tím prý včera mával.

Kolik vás bylo v Brně-střed členů, než do oblasti vstoupilo sedmdesát nováčků?

Zase tolik ne. My jsme měli v prosinci 2013 ustavující sněm Brna-střed, tehdy nás bylo asi 11. Potom přicházeli další lidé, někteří už byli po čekatelské lhůtě. Do té doby bez ní nikdo nepřišel. Potom vstoupila skupina těch, co byli dosazení Faltýnkem. Některým skutečně došla čekatelská lhůta, jako byla třeba paní Petra Rusňáková (dcera ministryně Schillerové), někomu jsme dávali i zkrácený režim, třeba jenom tři měsíce, protože se potřebovaly založit také ostatní místní organizace. Bylo před volbami, tak se chtělo obsadit co nejvíce městských částí. Aby mohla vzniknout někde organizace, tak se třeba někomu ta lhůta zkrátila, ale to se všechno odhlasovalo. Ale lidé kolem Švachuly měli mít půlroční čekačku, protože jsme je ani neznali. To se ale nestalo. Také proto na těch přihláškách ani není podpis.

Hnutí nyní mluví o velrybaření několika členů třeba ve Starém Lískovci. Nezavánělo velrybařením právě jednání před šesti lety?

Samozřejmě, že to tak bylo. Jenomže já teď už do toho nevidím, protože tam nesedím, co jako se děje v Lískovci, nebo co se děje i teď. Ale oni nám tehdy ještě argumentovali tím, že bylo před volbami a hnutí ANO mělo strašně málo lidí. Potřebovali jsme lidi, abychom obsadili městské části, aby se udělaly místní organizace.

Vokřál to před dvěma lety nazval konsolidací rozháraného hnutí.

To jsem zrovna neslyšela, že by nějak říkal, my jsme nebyli rozhádaní. Tam vznikla situace, že když nám vzali tady ty lidi a my už jsme měli jakousi kandidátku, to už bylo v dubnu, udělanou, tak tehdy 1. byl zvolen Marek Janíček oblastním předsedou po té Vlčkové. Říkal: Musíte se s nimi domluvit, protože hlavní slovo má Babiš. Jestli se nedomluvíte a ta kandidátka nebude jaksi udělaná a vyvážená těmito lidmi, Babiš to může přeškrtat. Já jsem se snažila se všemi vyjít, tak jsme se domlouvali a dělali jsme potom už všichni společně volební program. My jsme v Brně-střed rozhádaní s touto skupinou nebyli, já jsem se snažila je stmelit.

A když ještě zpětně zhodnotíte: Pan Švachula, pan Mrázek, pan Vokřál, ti se znali dobře? To byla jedna parta?

No, pana Vokřála, to nevím, jestli mě znal. Ale pan Mrázek s panem Švachulou, to bylo evidentní, ale pan Mrázek byl v jiné organizaci. Takže my jsme se poprvé takhle všichni viděli 1. dubna, kdy byl velký oblastní sněm. Kde jsme vůbec neodhadli, kolik lidí to bude, to bylo u mě v Brně-střed. Byla narvaná místnost, všichni přišli. Švachula s Mrázkem se znali určitě. Že se to až takhle vyvine, jsme vůbec nečekali. Ono se proslýchalo, že pan Švachula byl prostě vekslák, nebo že Pavel Dvořák, že měl trvalé bydliště na radnici, že prostě to jsou takoví lidé, kteří by měli projít normálně čekatelskou lhůtou. Ono by se to zjistilo, proto tam ta čekatelská lhůta byla, aby se ti lidé prověřili.

Nyní se má zrušit a znovu skládat celá brněnská oblast. Je to logické vyústění dění před šesti lety?

Určitě. To už snad ani jinak nejde. Víte co, proslýchalo se cosi, ale že to vezme takový rychlý konec… Že Švachulu hned takhle vezmou, obviní ho, že mu to jako dokážou. Policie si zaslouží velký dík, že se to podařilo. Bůhvíco z té stoky ještě vyplave. Já si myslím, že ještě není všem dnům konec.

Je také úplně zvláštní postup, jak je to celé řízené shora. Je to naprostá bezmoc. Babiš takhle lže, řada lidí ví, jak to bylo. Teď se ale bojí. Nevím, proč někdo nevytáhl už tehdy tu petici. Na problém jsme poukazovali již v roce 2014. Petici řešil současný ministr Plaga. Proč to tam někdo nevytáhl, že dlouho nic nikdo nedělal? No nemohl dělat. Kdyby se někdo ozval, tak by letěl.

Chystá se velká očista. Nechcete se přihlásit znovu?

No tak to v žádném případě. Mě to bavilo na té městské části. Já jsem nikdy nechtěla kandidovat, protože jsem učitelka, ale já jsem si říkala, že podpořím ty lidi, kteří to chtějí, já si to tam budu udržovat, prostě stmelovat a tak. Ale ukázalo se, že to prostě nejde, když mezi nimi nežijete, když na té radnici nesedíte. Já byla jakoby zvenku. Já přece nemůžu pro někoho jako je pan Babiš pracovat. On prostě lže, teď ten střet zájmů, 12 svazků StB… Já to chápu, ale kdyby řekl: Já jsem tehdy musel být členem, všem se omlouvám, já jsem nic neudělal. Člověk by se s tím třeba nějak smířil, ale prostě to lhaní a to zapírání, to je hrozné. V životě bych tam už nemohla.

Reklama

Související témata:

Doporučované