Hlavní obsah

Externisté napojení na člena ČSSD brali od kraje desítky tisíc za nic

Foto: www.svoboda.info

Někdejší ředitel krajského úřadu a člen ČSSD Robert Georgiev. Policii přiznal, že platil z veřejných peněz externisty za fiktivní práce.

Reklama

Aféra s najímáním a vyplácením externistů ve středních Čechách za éry Jaroslavy Pokorné Jermanové. Policejní vyšetřování ukázalo, jak kamarádi vlivných lidí dostávali plat za fiktivní práci.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Detektivové stíhají už dva vysoce postavené úředníky Středočeského kraje z éry, kdy v čele regionu stála hejtmanka za hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Podle policie nesou odpovědnost za to, jak se na krajském úřadu vyplácely externistům peníze za práce, jejichž potřebnost je pochybná - namátkou šlo o analýzy hudebních festivalů nebo různé monitoringy.

Seznam Zprávy už přinesly podrobnosti: Policisté tvrdí, že zmínění dva úředníci - někdejší ředitelka hejtmančiny kanceláře Hana Mastrini a zástupce ředitele krajského úřadu Roman Šubert - nechali proplácet externím zaměstnancům víc, než odpracovali.

Policejní dokument o zahájení trestního stíhání Romana Šuberta ale přináší ještě jedno zjištění: V letech 2017 a 2018 se na kraji nepohybovali jen externisté navázaní na vládnoucí ANO. Ale také skupina externích zaměstnanců spojených s ČSSD, která byla s ANO ve vládnoucí koalici.

Z dokumentů je patrné, že tito lidé s vazbami na tehdy vlivné sociální demokraty dostávali práci napříč obory - na správě silnic, ve velké knihovně nebo i na samotném krajském úřadu. A v několika případech je už potvrzeno, že nic nedělali. Jen brali peníze.

Aktuální policejní usnesení v případu Romana Šuberta vyjmenovává 22 externích zaměstnanců, jejichž sporné působení Seznam Zprávy dlouhodobě popisují. Nejrůznější analýzy a monitoringy tvořili za odměny v řádu desítek tisíc korun - a to šlo zpravidla o poloviční úvazky.

Policejní dokument například zmiňuje, že mezi těmito pracovníky byla v roce 2017 Lucie Knabe. Tato právnička měla podle smlouvy vykonávat různé administrativní práce. Za odměnu 13 tisíc měsíčně.

Jde přitom o sestru v kraji vlivného člena ČSSD Roberta Georgieva, který do roku 2017 pracoval jako ředitel krajského úřadu a v důležitých funkcích na kraji byl už od dob sociálnědemokratického hejtmana Davida Ratha.

Robert Georgiev se po odchodu z kraje přesunul do krajské Středočeské vědecké knihovny v Kladně, kde v roli ředitele opět svou sestru najal. Podle dokumentů knihovny to bylo na „revize, aktualizace a opravy vnitřních předpisů“, za 18 200 korun měsíčně.

V tomto případě je už potvrzeno, že šlo o podvod. Dnes už bývalého ředitele Georgieva předloni detektivové obvinili a Georgiev přiznal, že smlouva pro sestru byla jen naoko. Obviněný ani nešel k soudu, protože uhradil škodu 670 tisíc a státní zástupce stíhání podmíněně zastavil.

Podobný je i případ externisty Dušana Lošotha, jehož zmíněné aktuální usnesení popisující pozadí poradenských smluv na Středočeském kraji také zmiňuje. Lošoth je registrovaným partnerem bývalého ředitele úřadu Georgieva. A měl hned tři angažmá.

Za prvé - smlouvu na krajském úřadu na 14 tisíc měsíčně na administrativní práce. Za druhé - pracoval pro vědeckou knihovnu v době, kdy tam jeho partner Georgiev šéfoval. Z knihovny měl příjem zhruba 16 tisíc měsíčně. I tady policejní vyšetřování prokázalo, že ve skutečnosti jen bral peníze a nic nedělal.

A do třetice měl Lošoth ještě džob u Krajské správy a údržby silnic, která spadá pod Středočeský kraj. Silničáři mu vyplatili celkem 105 tisíc za neurčitou „poradenskou a konzultační činnost“. Vedení silničářů tvrdí, že nemůže poskytnout výsledky Lošothovy práce - zabavila je totiž policie.

Ředitel úřadu Georgiev, který dlouhodobě odmítá se Seznam Zprávami o těchto kauzách mluvit, měl na kraji také spolupracovnici Michaelu Březinovou, rovněž právničku. Březinová sice z úřadu odešla, těžila ale ze dvou smluv.

I ona, jak přiznal obviněný Georgiev, pracovala fiktivně v knihovně na „koncepci fungování“ této instituce. Dostávala za to 35 tisíc měsíčně.

K tomu působila rovněž u silničářů. Tvrdí, že kontrolovala, jestli jsou správně umístěné dopravní značky. „Bylo to jen přes léto, byla jsem tehdy bez práce. Taková letní brigáda,“ popsala už loni Březinová.

Bývalý ředitel krajského úřadu a poté vědecké knihovny Robert Georgiev je zatím jediným usvědčeným viníkem v aféře kolem externistů ve středních Čechách.

Dva výše uvedení obvinění úředníci patřili mezi blízké spolupracovníky hejtmanky Pokorné Jermanové.

Bývalou ředitelku hejtmančiny kanceláře Hanu Mastrini obvinili policisté na jaře. Škodu jí spočítali na 1,3 milionu. Jejího předchůdce Romana Šuberta, jemuž napočítali škodu 470 tisíc, začala policie stíhat před několika týdny.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu je nestíhají za to, že práce externistů (za kterou kraj utratil miliony) byla fiktivní. Ale za to, že propláceli i hodiny, které tito „dohodáři“ prokazatelně neodpracovali.

Reklama

Doporučované