Hlavní obsah

Extraliga vítá velkou posilu z Ruska. Rozhodčí Jeřábek se po čtyřech letech v KHL rozhodl vrátit domů

Foto: Profimedia

Ilustrační foto.

Reklama

Čtyři roky a dost. Dlouhodobě nejlepší český rozhodčí Antonín Jeřábek se rozhodl nepokračovat dál v ruské KHL a vrací se do tuzemské Tipsport extraligy. „Je to špičkový rozhodčí, velké posílení kvality,“ raduje se šéf českých sudích Vladimír Šindler.

Článek

Hokejovým rozhodčím se za výkony v Česku zpravidla moc netleská. Nejlepší je, když nejsou během zápasu vidět. A to největší ocenění přijde ve chvíli, kdy je o ně zájem v zahraničí. Antonín Jeřábek působil čtyři roky v Kontinentální hokejové lize, kde se vypracoval v jednoho z nejuznávanějších sudích v Evropě. Pravidelně pískal finálové zápasy ruské ligy, klíčové role obsazoval i na světových šampionátech, kde řídil finálové zápasy v letech 2012, 2013 a 2017.

Po čtyřech letech v Rusku se Jeřábek rozhodl vrátit domů. Od příští sezony bude znovu pískat zápasy hokejové Tipsport extraligy, ta vítá velkou posilu. Jeřábek by se měl stát v omlazeném týmu ne vždy zkušených rozhodčích jedním z těch, na které bude spoleh.

„V Rusku byl hodnocený jako špičkový rozhodčí, na mezinárodní úrovni má obrovský kredit. Jsem rád, že se nám tento ‚přestup‘ za pomoci ČSLH a financí hokejových klubů podařil uskutečnit,“ řekl Seznamu šéf českých rozhodčích Vladimír Šindler.

Návrat elitního rozhodčího zpět do české extraligy si vedení soutěže velice váží. Potvrzuje to i fakt, že hokejový svaz dnes přestup Jeřábka oznámil v tiskové zprávě.

Jeřábek: Snad se vracím jako lepší rozhodčí

„Už jsem nechtěl dál hokejový život stavět nad ten rodinný. Z tohoto pohledu byly čtyři roky v Rusku dost náročné. Proto jsem se rozhodl vrátit do Česka. Pevně věřím, že se vracím jako lepší rozhodčí. KHL mi dala hodně profesně i lidsky, poznal jsem lépe sám sebe. Měl jsem možnost nahlédnout do nejlepší soutěže v Evropě, vidět, jak to funguje, a pískat nejlepší ligy na světě,“ řekl Jeřábek Seznamu.

„Počítám s tím, že ode mě bude očekávání. Budu tady pod větším drobnohledem. Rozhodně se nevracím s tím, že to bude něco jednoduchého. Nejsem ani spasitel. Tlak si ale nehodlám připouštět a beru to jako další velkou výzvu. Dost se tady změnil kádr rozhodčích, budu potkávat nové kolegy. Musím říct, že za poslední dva roky, co jsem sledoval, je práce s rozhodčími na velice dobré úrovni. Měl jsem možnost sledovat zápasy play-off a výkony rozhodčích v Česku se mi líbily,“ dodal Jeřábek.

Zkušený sudí se zařadí mezi rozhodčí profesionály. Řídit zápasy bude na plný úvazek, to není zvykem. Například mezi čárovými rozhodčími v extralize není nikdo, kdo by vedle pískání nejvyšší české soutěže neměl i civilní zaměstnání.

Hokejoví sudí v Česku procházejí velkou generační obměnou, v minulých sezonách byli často terčem kritiky. Přesto je o některé z nich zájem i v zahraničí, pravidelně pískají velké světové akce. V Kontinentální hokejové lize bude i v příští sezoně dál působit hlavní rozhodčí Martin Fraňo, čárový Libor Suchánek má za sebou první sezonu v zámoří i první zkušenosti s pískáním zápasů NHL. Dostat se na listinu rozhodčích nejlepší ligy světa a navíc v ní skutečně naskočit i do zápasu se Suchánkovi povedlo jako teprve třetímu Evropanovi v historii.

Barvíř-Blümel: Nerozlučná dvojice končí kariéru

Navzdory příchodu Jeřábka se šéf rozhodčích a bývalý elitní mezinárodní sudí Vladimír Šindler musí prát s citelnou ztrátou. Po třiceti letech v nejvyšší české soutěži se rozhodl kariéru ukončit čárový sudí Stanislav Barvíř. A spolu s nim se z hokeje rozhodl odejít také jeho nerozlučný parťák Petr Blümel.

Barvíř debutoval v nejvyšší české soutěži o dva roky dříve než Jaromír Jágr, jako jediný český rozhodčí v historii odpískal v extralize více než tisíc utkání. To je číslo, které s největší pravděpodobností žádný jiný rozhodčí nemá šanci překonat.

Barvíř končí na vrcholu. Na galavečeru Tipsport extraligy byl vyhlášen nejlepším rozhodčím právě skončené sezony.

Svůj poslední zápas v nejvyšší české soutěži Barvíř s Blümelem odpískají zkraje příští extraligové sezony, s největší pravděpodobností v Pardubicích, odkud oba pocházejí.

Život české legendy mezi sudími Seznam na podzim zmapoval i v exkluzivním dokumentu. Barvíř v něm diváky provedl zákulisím extraligového utkání. Co se děje v kabinách rozhodčích a jak pruhovaní muži prožívají zápas, si můžete pustit v následujícím videu.

Podívejte se na exkluzivní reportáž Seznamu. Rozhodčí Stanislav Barvíř vás provede zákulisím zápasu Tipsport extraligy.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované