Hlavní obsah

Extraliga zavádí moderní technologie, na všech stadionech ale stejná pravidla platit nebudou

Foto: Jaroslav Legner / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Spory mezi trenéry a rozhodčími v nové sezoně Tipsport extraligy může pomoct řešit video. Ne však na všech stadionech.

Reklama

Za necelé dva měsíce startuje hokejová Tipsport extraliga. A už v tuhle chvíli je jasné, že se nebude hrát na všech stadionech podle stejných pravidel. Některé kluby nestihnou zajistit technologii pro coach challenge, jehož zavedení si od nové sezony samy schválily.

Článek

Když na začátku května ředitel Tipsport extraligy Josef Řezníček oznámil, že jeho liga po vzoru jiných od příští sezony začne používat moderní technologie a zavede oblíbené pravidlo coach challenge (trenérská výzva), nejspíš ještě netušil, že to nepůjde tak hladce.

Jak zjistil Seznam, necelé dva měsíce před startem sezony je jisté, že zajistit technologii a full HD kamery za několik milionů včas nedokážou všechny kluby. Nechat přezkoumat sporné situace tak trenéři v nové sezoně budou moci pouze na některých stadionech.

„Já jsem byl pro to, abychom pravidlo zavedli buď všude, nebo nikde. Kluby se ale rozhodly do toho jít, i když pro to ne všude budou podmínky,” potvrdil Seznamu Řezníček.

Jinými slovy: Ne na všech stadionech se bude hrát hokej podle stejných pravidel. „V tuto chvíli odhaduju, že technologie pro coach challenge bude na devíti z nich, zhruba pět klubů to nestihne,” dodal Řezníček.

Jejich jména ředitel soutěže s ohledem na probíhající jednání prozradit nechtěl. Seznam se proto kluby pokusil oslovit jednotlivě. Z reakcí vyplývá, že je zavedení coach challenge i pro ně hodně citlivé a v zákulisí velice probírané téma. Ne všechny kluby se vyjádřily.

Stejně jako většina jiných komplikací, i tady vše začíná u peněz. Cena technologie, jež umožní rozhodčím i trenérům si z několika úhlů zpětně prohlédnout sporné situace, se liší na každém stadionu. Jde však o investici v řádech milionů korun. Situaci navíc komplikuje fakt, že většinu stadionů v lize nevlastní kluby, ale města či jiné subjekty. Realizace je tak často závislá především na vůli radních.

V praxi proto dojde ke zcela paradoxním a pro mnohé neuvěřitelným situacím. Zatímco Litvínov na jednom z nejstarších stadionů v lize už technologii stihl zařídit, v O2 areně – výkladní skříni českého hokeje – se podle všeho bude muset minimálně zkraje sezony hrát hokej podle starých pravidel.

Podle informací Seznamu se totiž o zavedení potřebného kamerového systému v největší aréně Evropy stále jedná. A v tuhle chvíli se nezdá příliš pravděpodobné, že by hala stihla být připravena hned na první kolo.

Podobný příklad je i Zlín, kde je technologie coach challenge spojená s investicí do zbrusu nové kostky nad ledem. Tam už město vše schválilo, celou realizaci však zdržela nutnost vypsat výběrové řízení. Technika tam proto bude dostupná nejspíš až v průběhu sezony.

A v neposlední řadě je v podobně svízelné pozici i Chomutov. Piráti sice chtěli situaci řešit okamžitě, s investicí do arény ale nepočítal letošní rozpočet města. A tak se tamní radní budou o coach challenge bavit až v novém roce.

Tolik jen stručný výčet problémů, jaké se klubům staví do cesty. V mnoha případech jsou si podobné. A velice často je kluby ani nemohou nijak ovlivnit.

Co se děje v kabině rozhodčích během zápasu? Podívejte se na exkluzivní dokument Seznamu. Zákulistím Tipsport extraligy vás provede rozhodcovská legenda Stanislav Barvíř.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

„Na většině stadionů se systémy budují, nebo probíhají intenzivní jednání. Tam, kde to postavit stihnou, budeme pravidlo využívat. Ostatní si požádají o výjimku, někteří se zase připojí v průběhu ligy. Nějak sezonu zvládneme,” počítá Řezníček.

Kde tedy coach challenge kromě Sparty a Zlína od prvního kola nebude? Určitě ne v Olomouci, v Chomutově a patrně nebude ani v Plzni. Jinde se stále jedná. Sluší se dodat, že od sezony 2019/20, tedy už za rok, budou muset kluby mít na svých stadionech technologii povinně. A vše by mělo být zaneseno i do podmínek pro získání extraligové licence.

„V této sezoně nakonec coach challenge spustíme jako takový pilotní projekt. Tak je to odsouhlasené,” říká Řezníček. Bude ale „jeho“ soutěž férová? A jak se zachovají kluby, trenéři či hráči, když někdy budou sporné góly v jejich síti platit a jindy zase ne? I to se teď intenzivně řeší.

Kluby jsou v názoru ne úplný projekt spustit podle všeho jednotné. Podle Řezníčka nejspíše podepíší i dohodu o tom, že jejich trenéři a hráči nebudou v médiích v průběhu sezony toto téma nijak zpochybňovat. Byť se dá počítat s tím, že přijdou i chvíle, kdy se jich na něj budou novináři ptát.

Pravidlo coach challenge jako první zavedla před třemi lety NHL a rychle ho převzaly i vyspělé evropské ligy. Trenéři díky němu mohou zpětně rozporovat situace, jež předcházely nebo zabránily vstřelení gólu. V případě, že se stížností u rozhodčích neuspějí, přijde jejich tým o oddechový čas.

Zatímco v zámoří trenéři mohou u gólů zkoumat i ofsajdové situace na modrých čárách, v Tipsport extralize se bude coach challenge vztahovat jen na oblast kolem brankoviště. Nejen z ekonomických, ale i z čistě praktických důvodů.

Praxe v NHL totiž několikrát ukázala, že rozpoznat těsný ofsajd někdy nejde ani podle videa. V zámoří tak stále častěji zaznívají hlasy, aby trenéři o možnost zkoumat postavení mimo hru přišli.

Reklama

Doporučované