Hlavní obsah

Extremističtí Slušní lidé zastavili Ježíše, který chtěl znásilnit muslimku. „Nechutná kampaň, obludnost,“ reagují politici

Většina brněnských politiků vniknutí Slušných lidí na jeviště odsoudila. „Je to nechutné zviditelňování se před komunálními volbami,” opáčil brněnský primátor Petr Vokřál.Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brněnští politici odsoudili čin Slušných lidí. Představitelé krajní pravice o víkendu přerušili kontroverzní divadelní představení, které řeší vztahy křesťanů a muslimů. Policie odmítá kritiku za údajně pomalý zásah. Kraj dal divadelnímu festivalu milionovou dotaci, vyjmul problematická představení.

Článek

Policie zasáhla proti protestujícím v divadle adekvátně situaci. To je reakce jejího vedení na sobotní incident, kdy uskupení Slušní lidé obsadilo jeviště divadla Husa na provázku a narušilo představení Naše násilí a vaše násilí. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas s kontroverzní inscenací, která je součástí Divadelního světa Brno.

Hra chorvatského režiséra řeší vztah křesťanů a muslimů, v jedné scéně mimo jiné Ježíš znásilňuje muslimskou ženu. „Původní dohoda zněla, že budeme dohlížet přímo v divadle na obě problematická představení. To však vedení festivalu odmítlo,” sdělil v pondělí krajský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Pomalý postup policie v sobotu kritizoval šéf festivalu a Národního divadla Martin Glaser. Jeden z dramaturgů festivalu Miroslav Oščatka upozornil, že policii do divadla volali několikrát. „Bylo to o komunikaci s policií. Kdybych šel domů a bránila mi ve vstupu parta třiceti lidí, také volám policii a budu chtít, aby přijela co nejrychleji,” uvedl Oščatka.

Většina brněnských politiků vniknutí Slušných lidí na jeviště odsoudila. „Je to nechutné zviditelňování se před komunálními volbami,” opáčil brněnský primátor Petr Vokřál.

Podobně mluvili další. „Způsob, který zvolili, je nepřijatelný,” sdělila brněnská lídryně občanských demokratů pro komunální volby Markéta Vaňková.

Konání Slušných lidí se nelíbilo ani lidovcům, kteří proti hře ostře vystoupili, protože uráží jejich víru. „Souhlasíme s kultivovanými protesty,” řekl lidovecký náměstek primátora Petr Hladík.

Na představení kromě Slušných lidí protestovali také křesťané. Nesouhlas dali najevo modlením, pak křičeli na herce, ať neurážejí Krista.

Krajští radní v pondělí dodatečně schvalovali milionovou dotaci festivalu. Nakonec zachovali její výši, ale rozhodli, že peníze nesmí být použity na dvě problematické hry. Kromě Naše násilí a vaše násilí pobuřuje také Frljićova hra Prokletí, v níž je orálně uspokojována socha papeže. „Vzhledem k tomu, že dáváme peníze z veřejného rozpočtu, nechtěli jsme je vynaložit na hry, které takto dělí společnost,” vysvětlil hejtman kraje Bohumil Šimek z hnutí ANO.

Rozhodnutí radních musí ještě v červnu posvětit zastupitelé. Ředitel festivalu Martin Glaser už dřív řekl, že peníze z kraje lze použít na jiné hry festivalu. Obě zmíněné hry lze podle něj financovat třeba z dotace Ministerstva kultury.

Brněnští zastupitelé v čele s hnutím ANO a primátorem Petrem Vokřálem už dříve odmítli jakékoli zasahování do dramaturgie festivalu.

Obě inscenace režíruje chorvatský režisér Oliver Frljić. Prokletí se dotýká témat jako jsou zneužívání dětí kněžími, umělé přerušení těhotenství nebo postavení žen ve společnosti. Naše násilí a vaše násilí přináší pohled na Evropu překvapenou migrační krizí a nahlížení na oběti terorismu v Evropě a na Blízkém východě.

Reklama

Doporučované