Hlavní obsah

Extrémní horka vystřídají v Česku silné bouřky

Meteoblog Petra Dvořáka o tom, jaké nás v dalších dnech čeká počasí.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko dnes zasáhnou vedra a po nich přijdou silné bouřky. Horko postihne celou republiku, bude až 34 stupňů Celsia. Bouřky pak dorazí hlavně do Čech.

Článek

Výstrahu před vysokými teplotami vydali meteorologové pro všechny regiony v polohách do 600 metrů nadmořské výšky. Platí od pondělního poledne do 18:00. Od pondělních 18:00 poté platí pro všechny regiony v Čechách až do úterních 03:00 výstraha před bouřkami.

Zároveň dále platí kvůli horku a suchu pro většinu republiky výstraha před požáry. Kvůli riziku vzniku požárů také meteorologové varují před rozděláváním ohňů v lesích i jinde v přírodě, používáním přenosných vařičů, odhazováním nedopalků nebo vypalováním trávy.

Změna počasí a tryskové proudění

Meteorolog Petr Dvořák ve svém nejnovějším meteoblogu popisuje specifika pro proudění větru. Vůbec největších rychlostí větru je podle něj dosahováno ve výškách okolo 11 kilometrů, kde někdy bývají řečiště. Silným větrům, které mají rychlost alespoň 30 m/s, se říká jet streamy neboli trysková proudění. Ta úzce souvisejí s přechodem front a velkých tlakových útvarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované