Hlavní obsah

Extrémní počasí si v Rakousku vyžádalo už tři oběti. V Řecku sníh zasypal pláže

Extrémní počasí si v Rakousku vyžádalo už tři životy.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Extrémní sněžení si v Rakousku vyžádalo minimálně tři oběti. Úřady dále varují před lavinovým nebezpečím. Další sněžení má přijít v půlce týdne. Uzavřeno je několik silnic i škol. Tisíce domácností jsou bez elektřiny. Sníh zasáhl i řecké pláže, nejdůležitější dálnice mezi Aténami a Soluní musela být na dvou místech uzavřena.

Článek

V Rakousku si husté sněžení vyžádalo minimálně tři mrtvé. Úřady varují před příchodem dalších sněhových srážek. V mnohých oblastech země hrozí pád laviny. Během posledních několika dní napadalo na severu země skoro 1,5 metru nového sněhu, v horách kolem Salzburgu to bylo za poslední tři dny přes tři metry sněhu.

Cesty jsou kvůli neodklizenému sněhu a spadaným stromům neprůjezdné. Několik tisícovek domácností zůstalo v Dolních i Horních Alpách bez elektřiny. Ve Štýrsku zůstalo v obcích Pölstal a Hohentauern uvězněno přes tisíc lidí, včetně turistů. V pondělí zde byl vyhlášen mimořádný stav. Přes víkend zůstalo v Dolních Alpách uzavřeno několik lyžařských středisek. Na některých místech pomáhá armáda.

Podle agentury DPA si lidé na jihu Bavorska a v Rakousku od sněžení na pár dní odpočinou. Nejpozději v noci na středu však má sněžení na jihu Bavorska opět zesílit. Zatímco ale na některých místech jižního Bavorska bylo sníženo lavinové nebezpečí ze čtvrtého stupně na třetí, v Rakousku obavy z lavin dál sílí. „Počet a velikost míst s nebezpečím v průběhu dne roste,“ sdělila dnes rakouská služba pro varování před lavinami. Vzhledem k očekávanému stále hustšímu chumelení hrozí spontánní suché laviny.

Sněžení dnes ochromilo dopravu i v řadě regionů centrálního a jižního Řecka. Nejdůležitější severojižní dálnici mezi Aténami a Soluní musela policie kvůli zledovatělé vozovce na dvou místech uzavřít. Většina škol země zůstala podle agentury DPA uzavřena a města otevřela vytopené místnosti pro bezdomovce. Sníh se objevil i na řeckých plážích.

Reklama

Doporučované