Hlavní obsah

Extrémní poptávka. Češi na poslední chvíli shánějí tuzemskou dovolenou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Reklama

Rezervační portály u domácích pobytů v současné době zaznamenávají až extrémní nárůst poptávky. Třeba v případě Slevomatu je zájem o ubytování na nejbližší víkend oproti předchozím letům až trojnásobný.

Článek

Portál Hotel.cz zaznamenal v posledním červencovém týdnu nejvyšší návštěvnost a počet telefonických rezervací za posledních 13 let. Velký zájem je také o dovolenou v lázních, kde se navíc proti roku 2019 prodloužila zhruba o dvě noci délka pobytu.

Češi podle ředitele Slevomatu Ladislava Veselého letos v létě vyrážejí nejčastěji na spontánní pobyty. Kvůli nejisté situaci doma i v zahraničí si zajišťují pobyty na poslední chvíli. V minulosti plánovali cesty s minimálně měsíčním předstihem. Na víkend podle Veselého čeští turisté jezdí nejvíce do Prahy, kde Slevomat hlásí devětkrát vyšší poptávku proti roku 2019.

Na týden a déle se pak Češi podle Veselého vydávají do lázní. „V tomto ohledu vede trojúhelník Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Tento region se stal i prozatím v rámci domácího cestování nejprodávanějším,“ řekl. Doplnil, že poptávka po domácích pobytech je letos o čtvrtinu vyšší než před pandemií, tedy v roce 2019.

Většinu současných rezervací na portálu Hotel.cz podle jeho manažera Milana Petra provádějí lidé také na poslední chvíli a směřují je na srpen. K delším pobytům si zákazníci vybírají hlavně západočeský lázeňský trojúhelník a jižní Čechy. Na kratší dobu volí ubytování nejčastěji v Praze a dále ve městech v horských oblastech.

„K návštěvě Prahy nyní lákají kromě nepřítomnosti zahraničních turistů také výrazně nižší ceny služeb. Za noc ve čtyřhvězdičkovém hotelu v Praze zaplatili hosté v červenci průměrně 952 korun, například v Českém Krumlově to bylo v průměru 1745 korun,“ uvedl Petr.

Manažer portálu Spa.cz Richard Šipoš řekl, že většina českých lázní je na srpen z velké části obsazena. Stále podle něj je ale možné najít volné pokoje. Nejžádanější jsou podle něj momentálně Františkovy Lázně, Karlovy Vary a Mariánské Lázně.

Prodloužení lázeňského pobytu oproti roku 2019 je podle něj dáno především státními poukazy, jejichž využití je podmíněno ubytováním alespoň na šest nocí. „Tyto pobyty s příspěvkem čtyři tisíce korun na osobu tvořily na Spa.cz přes čtvrtinu všech červencových rezervací,“ řekl.

Vyšší zájem než předloni sleduje také portál Penzion.cz. Podle jeho manažera Michala Macha zpracovává do tuzemských penzionů téměř trojnásobek rezervací než v létě 2019 a zájem podle něj stále roste.

Reklama

Související témata:

Doporučované