Hlavní obsah

Extrémní situace. Lékaři bez hranic se stahují ze severovýchodní Sýrie

Foto: Reuters

Extrémní situace. Lékaři bez hranic se stahují ze severovýchodní Sýrie

Reklama

Lékaři bez hranic kvůli nestabilitě v severní Sýrii evakuovali veškerý mezinárodní personál a pozastavili většinu tamních aktivit. Organizace to oznámila v tiskové zprávě. Reaguje tak na tureckou vojenskou intervenci, která začala minulou středu.

Článek

Lékaři bez hranic považují situaci v severní a severovýchodní Sýrii za extrémně nestabilní. Rozhodli se proto stáhnout svoje lidi a pozastavit aktivity. Jedná se o projekty v Ajn Issá, Tal Abjádu nebo Kobání a v Rakká.

„Lidé na severovýchodě Sýrie už přetrpěli roky konfliktu a nejistoty a události posledních dní jen zvyšují potřebu humanitární pomoci, tu ale nejde kvůli současné bezpečnostní situaci poskytnout,” komentuje rozhodnutí krizový koordinátor Lékařů bez hranic Robert Onus v tiskové zprávě.

Onus doplňuje, že pozastavení aktivit je velmi složité rozhodnutí, které ale bylo nevyhnutelné. Organizace totiž aktuálně není schopna získat záruky od všech stran konfliktu, že může v oblasti bezpečně působit.

V oblasti lékaři distribuovali například přikrývky, potraviny, vodu nebo mýdlo. Pomáhali tak tisícům vysídlených lidí, kteří si při útěku ze svých domovů nestihli vzít s sebou vůbec nic.

„Máme obrovské obavy o bezpečí našich syrských kolegů, kteří i během tohoto těžkého období zůstávají se svými rodinami v severovýchodní Sýrii,” popisuje Onus. Říká ale, že je nadále budou podporovat na dálku.

Kritická situace je například ve městě Ajn Issá. Tamní zdravotníci z nemocnice byli evakuování, přitom se dosud jednalo o jedno z hlavních zdravotnických středisek v regionu. Minulý týden ve městě Lékaři bez hranic zasahovali a poskytovali lékařskou i psychologickou pomoc a zajišťovali zásoby. V úterý už místní lékaři hlásili, že trpí vážnými nedostatky vody i jídla.

Lékaři bez hranic vyzývají všechny strany konfliktu, aby zajistily ochranu civilistů a aby humanitárním organizacím poskytli bezpečný přístup.

Reklama

Související témata:

Doporučované