Hlavní obsah

Extrémní smog v Thajsku: Jeden den na severu země odpovídá vykouření 40 cigaret

V severním Thajsku dosáhlo znečištění vzduchu extrémů.Video: Jana Lipská, Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

V Thajsku dosáhla úroveň znečištění ozvduší extrémních hodnot. Denní pobyt na severu země se vyrovná vykouření 40 cigaret. Může za to žďáření džunglí a lesů. V důsledku smogu došlo k dočasnému uzavření letiště, znečištění může ale ohrozit i thajskou ekonomiku.

Článek

Severní Thajsko zaznamenalo podle agentury Reuters během minulých týdnů extrémně vysokou míru znečištění ovzduší. Stalo se tak jedním z nejvíce znečištěných míst na světě. Úroveň znečištění odpovídá vykouření dvou krabiček cigaret denně, tedy 40 cigaret.

Letiště v severní provincii Mae Hong Son muselo být dočasně uzavřeno, 40 letů se odložilo.

Thajský premiér zmobilizoval civilní i armádní složky, aby dostal znečištění pod kontrolu. Zatím to ale nestačí.

Není to poprvé, co Thajsko zaznamenalo vysokou úroveň znečištění. V hlavním městě Bangkoku dosáhlo vysoké úrovně na začátku roku.

Hlavní příčinou je žďáření husté džungle, které je ještě stále běžnou praktikou v horách při thajské hranici. Zemědělci žďáření používají jako odlesňovací metodu ve snaze získat novou půdu. V období sucha mohou nekontrolované ohně doutnat i několik dní.

Ve velkoměstech mají vzduch pročišťovat vodní spreje. Podle záznamů mají však minimální dopad. V ulicích měst nosí lidé ochranné masky, aby zamezili vdechování nečistot.

Znečištění může ve výsledku ohrozit i thajskou ekonomiku, jejímž důležitým pilířem je turismus. Thajsko je jako destinace v posledních letech populární i v Česku. V řádech milionů ale jezdí do Thajska obdivovat divočinu a nádhernou přírodu turisté z Číny. Škodlivý smog nyní ale mnohé dobrodruhy od cesty odradí.

Reklama

Související témata:

Doporučované