Hlavní obsah

Saharský vítr promění Česko ve výheň. Tropická neděle přinese až 38 stupňů Celsia

Česko i Evropu sužuje vlna vysokých veder.Video: Daniela Kučerová , Reuters

 

Reklama

Česko zásahne v neděli další tropický den. Extrémní teploty mohou dosahovat až 38 stupňů Celsia a může se tak opakovat situace ze čtvrtka, kdy padaly teplotní rekordy na mnoha místech republiky.

Článek

Podle předpovědi Českého hydrometeorolgického ústavu bude většinou jasno. Nejvyšší teploty 31 až 35 °C, v Čechách 34 až 38 °C, v 1000 m na horách kolem 29 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 26 °C.

Zdá se, že teplý saharský vítr sužující celou Evropu v dalších dnech poněkud poleví, v příštím týdnu by teploty měly spadnout pod 30 stupňů.

Nezvykle teplý červen s vlnami extrémních teplot trápí celou Evropu. Ve Francii padl evropský teplotní rekord, Britové přicházejí s pomocí pro lidi bez domova, Španělsko bojuje s masivními požáry. Rekordní teploty ale narušují také funkčnost ekosystému. Trpí řasy, měkkýši i jiní mořští živočichové.

V evropských státech se teploty pohybují i vysoko nad třicítky.

Velká Británie dnes zažila nejteplejší den roku 2019. Předpověď počasí pro Londýn hlásila 35 stupňů Celsia. Pravděpodobně bude pokořen teplotní rekord z roku 1976, kdy meteorologové na území Londýna naměřili 35,6 stupně Celsia. Teploty nad 30 stupňů Celsia čekají i Skotsko. Meteorologové navíc pro velkou část země vydali varování před bouřkami, píše server The Independent.

V takto horkých dnech lidé vyhledávají nejrůznější způsoby ochlazování. Britští policisté po smrti tří lidí, kteří hledali ochlazení v kanálech, varovali veřejnost, aby se vodním cestám vyhýbali. Stejně tak nebezpečné může být plavání v chladné vodě o teplotě 12 stupňů Celsia. Může dojít k tepelnému šoku a fatálním důsledkům.

Horké počasí je nebezpečné i pro lidi bez domova. Heather Wheelerová, britská ministryně pro bydlení a bezdomovectví, uvedla, že se těmto lidem snaží poskytnout pomoc. „Nikdo by neměl být nucený přespávat na ulici – zejména ne v období takhle extrémního počasí,“ uvedla. Pro lidi bez domova může být obtížnější sehnat pitnou vodu a ochranu před sluncem. Pomoc by tak měla zahrnovat pitnou vodu zdarma, opalovací krém, přístup do speciálních místností pro ochlazení a zdravotní péči.

Rekordní teplo zažívá i Francie, Belgie a Švýcarsko.

Včera v Gallargues-le-Montueux v jižní Francii naměřili rekordních 45,9 stupně, nejvyšší teplotu v Evropě pro páteční den. Zatímco okolo 4000 škol v pátek zavřelo, parky a veřejná koupaliště prodloužily otevírací dobu. Francouzské úřady se rozhodly předejít opakování neštěstí z roku 2003, kdy na následky horkého počasí zemřelo 14 000 lidí. Vyhlásily tak pohotovostní stav, v obecních budovách vznikly ochlazovací místnosti, do ulic instalovaly mlhové sprchy, píše server CNN. Teploty přes čtyřicet stupňů ale postihly dalších 12 francouzských měst. Oblast s nejvyšší naměřenou teplotou navíc zasáhly požáry o rozsahu 600 hektarů. Škody jsou na domech i automobilech. Situaci s požáry komplikují i lidé. Ve francouzských médiích se objevila zpráva o zatčení muže za úmyslné zakládání požárů.

Požáry ve větším rozsahu trápí Španělsko. Měnící se povětrnostní podmíky, nízká vlhkost a teploty pohybující se okolo 43 stupňů už čtvrtý den v řadě způsobují jejich rychlejší šíření. Hasiči zasahují hlavně v Katalánsku, kde je situace nejhorší. Podle katalánských hasičů jsou požáry v oblasti nejrozsáhlejší za posledních 20 let. Požár v oblasti Madridu spálil více než dva tisíce hektarů půdy. Celkově požár zanechal stopy na přibližně 9500 hektarech země, píší španělská média.

Včerejšek byl rekordní i pro Německo, kdy padl nový teplotní rekord 38,6 stupně. Podobně na tom bylo i Rakousko. V Itálii vzrostl počet hospitalizací kvůli potížím způsobeným teplým počasím o 35 %. Tři lidé na následky zemřeli.

Z vysokých teplot se však dle serveru The Independent raduje obchodní řetězec Tesco, kterému stoupající teploty přinášejí zisky z prodeje potravin a potřeb na grilování.

Evropské země vydávají varování také pro řidiče, cestující v dopravních prostředcích, ale i pro majitele psů, aby nenechávali zvířata zavřená v autech ani s pootevřenými okýnky.

Světová meteorologická organizace spojuje tyto stále delší opakující se tepelné vlny s produkcí skleníkových plynů a varovala, že bez výrazného omezení emisí uhlíku mohou být vlny tepla silnější a trvat déle.

V pátek francouzský premiér Edouard Philippe řekl: „Vzhledem k této extrémní epizodě ve spojení s klimatickými změnami je tu jeden postřeh: Tyto epizody jsou stále blíže, nenormální se stává normálním. Musíme předejít faktu, že to v příštích letech bude ještě horší.“

Podobné tepelné vlny vědci zabývající se klimatickými změnami předpovídali kvůli rostoucím globálním teplotám. Ty způsobují mimo jiné zvýšené emise skleníkových plynů z hořícího uhlí, ropy a plynu, uvedl pro CNN profesor Stefan Rahmstorf z Postupimského institutu. „Vlny veder jsou na vzestupu,“ uvedl v prohlášení na počátku týdne a porovnal nedávné extrémní vedro s 500 lety rekordů. „Nejteplejší léta v Evropě od roku 1500 našeho letopočtu jsme všechna zažili v posledním přelomu století: 2018, 2010, 2016, 2003, 2002.“

Vysoké teploty a obavy o ekosystém netrápí jen Evropu. Přímořské oblasti Kalifornie hlásí mrtvé měkkýše, kteří se ve svých skořápkách doslova vaří zaživa, informuje The Guardian. Rekordní červnová vlna veder způsobila zřejmě největší úhyn mušlí za posledních nejméně 15 let v Bodega Head, malém výběžku na severu Kalifornského zálivu. Na místních skalách se takto „uvařily“ desítky slávek. Podobná masová úmrtí postihla dalších 140 kilometrů kalifornského pobřeží.

Koordinátorka výzkumu mořských rezervací Jackie Sonesová uvedla, že nic takového nikdy neviděla, a očekává, že vymření ovlivní zbytek ekosystému na pobřeží. „Slávky patří mezi základní živočišné druhy. Jejich ekvivalentem jsou stromy v lese – poskytují úkryt a stanoviště spoustě zvířat, takže ovlivněním tohoto stanoviště se pohne celý zbytek systému,“ vysvětluje Sonesová. „Řekla bych, že tento problém zasáhl celý region, je třeba ho pořádně zdokumentovat.“

Reklama

Doporučované