Hlavní obsah

Extrémní vedro a sucho by mohly vyřešit chytré skleníky. Staví je i na Blízkém východě

Extrémní vedro a sucho by mohly vyřešit chytré skleníky. Vyvíjí je na Blízkém východě.Video: Jan Marek, Pavel Cyprich

 

Reklama

Sucho, písek a teploty atakující 50 stupňů ve stínu. Přesně kvůli tomu musí Spojené arabské emiráty dovážet 80 procent potravin, které se v zemi sní. Díky chytré technice se ale mohou věci rychle změnit.

Článek

Extrémní zemědělské sucho už zasáhlo třetinu Česka, další třetina se potýká s výjimečným stavem. Chladnější květen situaci sice dočasně zmírňuje, zemědělci se ale i přesto obávají nejhoršího.

Na vývozu zemí mírného pásma – kam patří i Česko – jsou přitom závislé státy s daleko horšími klimatickými podmínkami. Třeba Spojené arabské emiráty se v létě potýkají i s 50stupňovými vedry, která farmářům příliš nenahrávají. Právě tam už ale možná přišli na to, jak nepřízeň počasí přelstít.

Zatím pěstují jen rajčata, u toho ale dlouho nezůstane. Start-up Pure Harvest Smart Farms z hlavního města Abú Dhabí staví chytré skleníky, které si mají s minimální pomocí člověka poradit i s tím nejtvrdším, co tamní tropické a suché podnebí může úrodě připravit. Dodává jim je nizozemská společnost Certhon Greenhouse Solutions, která s technologií operuje v desítkách světových zemí.

Chytré skleníky jsou ale schopné si i navzdory venkovnímu peklu udržet optimální podmínky pro farmaření. Dokáží korigovat intenzitu slunečního světla, teplotu i vlhkost nebo proudění vzduchu, a dokonce úroveň oxidu uhličitého.

Vlastní svět od pouště izolovaných farem se ale stále neobejde bez člověka. Pracovníci rostliny kontrolují a zadávají do systému informace nutné pro upravování vnitřního klimatu. Start-up by se chtěl v budoucnu obejít i bez toho. Zatím je ale hlavním cílem uzpůsobit farmy i dalším plodinám mimo rajčata, na kterých je technologie testována.

Další zprávy ze světa byznysu sledujete každý den v pořadu Den v ekonomice.Video: Seznam Zprávy

Chytré skleníky podle CNN zlepší zásobování Spojených arabských emirátů vlastními potravinami. Jejich potenciál je ale větší. Experti tvrdí, že světová produkce jídla se bude do roku muset až zdvojnásobit. Což nebude možné bez modernizace technologií v zemědělství.

Reklama

Doporučované