Hlavní obsah

Extrémní výkyvy počasí: Co za tím stojí a máme se v Česku bát tornád jako v Americe?

Extrémy počasí trápí Česko od začátku prázdnin. Co za tím stojí?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Období sucha střídají přívalové deště a tropické teploty se střídají s chladným obdobím. To je začátek letošních prázdnin. Starší lidé říkají, že letní počasí takto nestabilní nebývalo. Podle meteorologů si to ale spíše jen nepamatují.

Článek

„Je to dáno tím, že na území České republiky se střídá proudění vzduchu a to zapříčiňuje obrovské teplotní rozdíly. Na začátku července k nám proudil tropický vzduch z Afriky a nyní se k nám dostává chladnější vzduch od severozápadu,“ vysvětluje meteoroložka a klimatoložka Dagmar Honsová.

Extrémní výkyvy teplot mnoho lidí nepříjemně překvapily na dovolených u moře. Na jihu evropského kontinentu se většinou na léto ustálí rozsáhlá oblast vysokého tlaku vzduchu. V Chorvatsku, oblíbené dovolenkové destinaci Čechů, je počasí více nevyzpytatelné, protože se může nad Alpami vytvořit oblast nízkého tlaku vzduchu.

„Za silné srážky a bouřky v Itálii, Chorvatsku a Řecku v minulém týdnu mohla oblast nízkého tlaku vzduchu a byla spojena s frontálním systémem. Nyní to vypadá, že se tam počasí bude ustálovat, bude převládat slunečné počasí a bouřky se budou vyskytovat už pouze lokálně,“ říká Dagmar Honsová.

Tornáda v Česku?

Minulý týden bylo na Slovensku zaznamenáno tornádo. I u nás se s tornády setkáváme, loni jich v Česku bylo hned pět. V pražském Klementinu jsou vedeny záznamy o počasí od roku 1775 a dokonce i v různých kronikách s mnohem starším datem lidé v naší republice tornáda popisují.

„Tornádo je vždy vázáno na silné bouřky, naštěstí u nás nejsou ta tornáda tak silná jako například v Americe. Největší u nás bylo v květnu 2001, kdy rychlost větru v tornádu dosáhla až na 320 km v hodině. Tornáda ale u nás byla vždy a vždy budou. I když malá a v malé míře,“ říká meteoroložka.

Vodáci a řeky

Po dešti z předchozích dní se trochu zlepšila situace se suchem a zvedly se hladiny řek. Kdy doporučuje meteoroložka Dagmar Honsová vodákům vyrazit na řeku? Dozvíte se v celém rozhovoru nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované