Hlavní obsah

Extrémnímu útlaku lze čelit jen extrémním činem, říká muž, který se zapálil stejně jako Palach

Palachův příběh je ukrytý dokonce už v Tóře, tvrdí Elijahu Rips, který se rovněž na protest proti sovětské invazi do Československa zapálil.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Okupace roku 1968 zničila všechny naděje, říká světově uznávaný matematik, který pokus o sebeupálení přežil.

Článek

Osmičková výročí provázela Česko celým rokem. Jedním z nich bylo padesát let, které uplynuly od srpnové okupace roku 1968. S ní se pojí řada silných příběhů. Včetně upálení Jana Palacha na protest proti komunistickému režimu a intervenci „spřátelených“ armád.

Tragédie českého studenta inspirovala ke stejnému činu litevského geniálního matematika Elijahu Ripse. V dubnu roku 1969 u Pomníku svobody v centru lotyšské Rigy rozvinul transparent s nápisem „Protestuji proti okupaci Československa“, polil se benzinem a zapálil. Kolemjdoucí jej stihli uhasit a na něj čekal odvoz na psychiatrii, kde končila řada disidentů nepohodlných sovětskému režimu.

Pohnutý osud rabína, který zkoumá matematické taje Tóry, jsme s ním při výročí srpnové okupace rozebrali ve Výzvě. Jako ohlédnutí za letošním rokem si Vám jej dovolujeme připomenout v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované