Hlavní obsah

Ezoterika v praxi. „Utratíte i stovky tisíc korun za radu hodné paní“

„Pro náš mozek je jednodušší, když se přizpůsobíme a posloucháme ostatní, aniž bychom museli příliš vyvíjet samostatnou aktivitu.“

Reklama

Nový díl pořadu „My,“ reportérky Šárky Kabátové odhaluje, jak účastníci ezoterického festivalu vnímají metody šarlatánů a léčitelů. Novinářka Zdravotnického deníku Ludmila Hamplová, která se dlouhodobě věnuje tématu léčitelství, ovšem před takovou zálibou varuje.

Článek

Proč se lidé uchylují zrovna k praktikám léčitelů, šarlatánů, kartářů, případně věštců? Lze najít společného jmenovatele?

G. K. Chesterton prohlásil: „Je velký omyl domnívat se, že když lidé přestanou věřit v Boha, nebudou věřit v nic. Naopak. Budou věřit v cokoliv.“ Jako lidé máme své duchovní potřeby a chceme je nasytit, proto není nijak překvapivé, že řada lidí hledá jejich nasycení v zásadě kdekoliv. Ve videu bylo vidět, že se lidé cítí na akci dobře, přicházejí s přáteli, mají pocit, že je někdo chápe a konečně vnímá jejich potřeby, i když si za to obvykle zaplatí. Není divu, že pak vyhledávají to, co je jim příjemné a do určité míry zjednoduší život. To je z pohledu psychologie snadno vysvětlitelné a přirozené. Navíc když uvěříte jedné třeba i úplně nesmyslné teorii, snadno začnete věřit dalším a postupně vám budou dávat smysl.

Čemu se potom člověk vystavuje?

Můžete snadno propadnout dojmu, že jste konečně prozřeli a máte znalosti, které ostatní „neosvícení“ doposud nemají. No a nakonec utratíte desítky či stovky tisíc a zásadní životní rozhodnutí děláte jen podle toho, že vám to poradí „hodná duchovní paní“.

Vzpomínám si, že jsem před mnoha lety dělala reportáž o podobných „terapeutech“, měla jsem krátce před svatbou a tehdy se dozvěděla, že si nesmím manžela vzít, protože ničí mé jemněhmotné ženské energie.

A jak to dopadlo?

Žijeme 12 let v manželství, máme dceru, dva psy a pět koček.

My, ezoterici. Nový díl publicistického pořadu autorky Šárky Kabátové.Video: Seznam Zprávy

Umíte říci, jak moc je záliba v ezoterice oblíbená? A z čeho ta obliba vychází?

Z duchovní potřeby, touhy někam patřit, mít něco společného a navíc nikdo z nás nechce slyšet, že je líný, neschopný a měl by se sebou začít něco dělat, o dost líp se poslouchá, že za to, že nemáme práci, rozpadly se nám všechny vztahy a vypadáme hůř a hůř může karma, rodové prokletí či blbá konstelace hvězd.

Ještě na okraj, všimněte si toho, že tihle „duchovní lidé“ mluví o lásce, energii z vesmíru… Ale v okamžiku, kdy dáte najevo, že nejste jejich kamarád, anebo jim dokonce kazíte kšefty, což já svou prací roky dělám, začnou na vás sesílat kletby a rozhodně milí nebudou.

Když jste viděla pořad „My, ezoterici“, dokážete shrnout, jestli jde o nebezpečný jev? Protože takovou konotaci ezoterika často mívá…

Pro náš mozek je jednodušší, když se přizpůsobíme a posloucháme ostatní, aniž bychom museli příliš vyvíjet samostatnou aktivitu. Snad každý příznivec podobných aktivit tvrdí, že jde na své osobní unikátní duchovní cestě, ale ve skutečnosti jdou jako jedno stádo. Je pohodlné, když předáme zodpovědnost za své konání někomu jinému, ať už to jsou horoskopy, věštci, duchovní poradci… Zrada je, že tihle „dobří duchovní lidé“ si jednak nechávají slušně zaplatit a současně snadno dostanou své klienty do stavu, kdy jsou na nich závislí.

Anketa

Využili jste někdy služeb alternativních léčitelů?
Ano
40 %
Ne
60 %
Celkem hlasovalo 4637 čtenářů.

Kdo k takové závislosti obvykle inklinuje?

Na podobné akce obvykle nechodí ti, kteří jsou spokojení v manželství, úspěšní v práci, spokojení se svým vzhledem a pyšní na své děti. Spíše sem přichází ti, kterým se příliš nedaří a najednou slyší, že když udělají to či ono, třeba nakoupí „magické krystaly“ nebo půjdou na „transformační seminář“, čeká je růžová budoucnost. Člověka, který je zranitelný, je snadné ovládnout a pak mu podstrčit třeba to, že má prodat svou firmu nebo opustit životního partnera po desítkách let…

Mimochodem, kdy naposledy jste slyšela, že se Střelcem si fakt nemáte nic začínat, neb to bude parchant? Horoskopy jsou mainstream a divný je ten, který prohlásí, že je to blbost.

V jakých případech je to tedy nebezpečné? Které metody zavání podvodem?

Všechny. Zdravá ostražitost je na místě, když vám kdokoliv nabízí, že vyřeší vaše životní trable. Mimochodem představte si svou neoblíbenou sousedku, která vás roky štve, šli byste za ní, aby vám pomohla vyřešit rozvod, nebo že máte rakovinu? Nejspíš ne, ale když se svěříte léčiteli, poradkyni, astrologovi, věštci… Přesně tohle uděláte. Svůj život dáváte do rukou někomu úplně cizímu, o kom nevíte vůbec nic. Můžete mít štěstí a uleví se vám, ale také si můžete přivodit dost vážné problémy, definitivně přijít o životního partnera a obětovat celé své úspory.

Přesto, můžou metody šarlatánů lidem pomoci? V jakých případech?

Přinesou pocit příjemné úlevy a přijetí, protože lidé, kteří se cítí nespokojení ve svém životě, konečně zažijí, že je někdo chápe a jednoduše řečeno je na ně opravdu „hodný“. V tom se sezení s kartářkou či astrologem nijak zvlášť neliší od posezení s přáteli. Jenže naši přátelé obvykle nejsou ti, kteří potřebují vydělat na tom, že s námi tráví čas.

Běžná obchodní praktika je úvodní lekce či sezení zdarma s dovětkem, že ještě lépe se budete duchovně rozvíjet, pokud si zaplatíte pravidelné seance či rovnou celý kurz.

Snad všichni chceme mít spokojený život a hledáme k tomu různé cesty. A tyhle berličky mohou být u zranitelných a snadno manipulovatelných lidí velmi účinné. Háček je v tom, že řada duchovních poradců nemá ani základní etická pravidla a klidně prohlásí, že s vámi zpracuje trauma ze znásilnění nebo vyřeší onkologické onemocnění, kterým právě procházíte. V tom prvním případě vám způsobí solidní šrámy na duši, v tom druhém vás mohou zabít.

Berete tedy v potaz, že může jít o psychologické „placebo“, že se po sezení u léčitelů, šarlatánů, kartářů, případně věštců mohou lidé cítit lépe.

Pocit přijetí, pochopení, empatie, to všechno ovlivňuje to, jak vnímáme „odbornost“ daného člověka. Takže odborně sice správně postupujícího, avšak nepříliš empatického lékaře klidně budeme vnímat jako břídila, zatímco laskavou kartářku, která sice přes den prodává v nejbližším supermarketu, budeme mít sklon hodnotit jako někoho, kdo nám fakt pomáhá, protože „ví“.

Může léčitel, šarlatán, kartář, případně věštec spolehlivě nahradit psychologa, jak tvrdí někteří respondenti ve videu?

Asi stejně jako náhodný kolemjdoucí může nahradit automechanika, když se vám porouchá auto. Ano, můžete mít štěstí a nakonec nastartujete, ale pokud vám v autě selhávají brzdy, úplně bych na rady z ulice nespoléhala. Ale ano, minimálně mohou cítit úlevu a mít pocit, že mají průvodce životem. Zrádné je, že od malých berliček u drobností snadno člověk sklouzne k závislosti a nutnosti řešit i velmi vážné problémy s takovými „poradci“.

Reklama

Související témata:

Doporučované