Hlavní obsah

Facebook a Twitter blokují přístup k článku o Bidenovi. Trump protestuje

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump je outsiderem nadcházejících voleb.

Reklama

Americký prezident Donald Trump kritizoval společnosti Facebook a Twitter za to, že omezily přístup ke článku na webu New York Post. Ten se týkal jednání Trumpova volebního soka Joea Bidena a jeho syna na Ukrajině.

Článek

Společnosti Facebook a Twitter ve středu podnikly kroky k omezení šíření kontroverzního článku webu New York Post, který tvrdí, že Hunter Biden před lety seznámil jistého zástupce ukrajinské energetické společnosti Burisma se svým otcem, a to v čase, kdy byl Joe Biden viceprezidentem USA.

Americký prezident Donald Trump jednání Facebooku a Twitteru odsoudil. Článek podle něj dokazuje, že Biden se synem Hunterem byli na Ukrajině zapojeni do korupčních jednání.

„Je to tak hrozné, že Facebook a Twitter stáhly článek webu NY Post o e-mailech souvisejících s ospalým Joem Bidenem a jeho synem Hunterem,“ napsal Trump na Twitter. „Je to jen začátek. Není nic horšího než zkorumpovaný politik,“ dodal.

Twitter uvedl, že šíření článku omezuje kvůli nejasnostem o „původu materiálů“ v jeho obsahu. Pravidla Twitteru také zakazují „přímou distribuci obsahu získaného hackerstvím, který obsahuje soukromé informace“. Ve středu odpoledne začal Twitter uživatele za sdílení odkazů na článek ve tweetech blokovat.

Jde o první případ, kdy Twitter omezil šíření informací z konkrétního zpravodajského webu. Před blížícími se prezidentskými volbami totiž společnost pokračuje ve snaze o zavádění přísnějších pravidel týkajících se dezinformací. Za sdílení článku Twitter také ve středu večer zablokoval osobní účet tiskové mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyové.

Facebook omezil odkazy na článek a uvedl, že si lze klást otázky ohledně jeho opodstatněnosti. „Toto je součást našeho standardního procesu ke snížení šíření dezinformací,“ uvedl mluvčí Facebooku Andy Stone podle webu The Guardian.

Podle webu New York Post se Facebook a Twitter snaží pomoci Bidenově volební kampani. „Facebook a Twitter nejsou mediální platformy. Jsou to propagandistické stroje,“ uvádí web.

E-maily ze zapomenutého notebooku

Článek webu New York Post se zabývá bývalým viceprezidentem Bidenem a obchody jeho syna na Ukrajině. New York Post v propíraném textu zveřejnil údajné e-maily a fotografie z notebooku Huntera Bidena, který někdo údajně ponechal v opravně počítačů.

Převážně se soustředil na e-mail z dubna 2015, ve kterém poradce společnosti Burisma Vadim Požarskyj poděkoval Hunteru Bidenovi za pozvání k setkání s otcem ve Washingtonu. Hunter Biden od roku 2014 působil jako člen představenstva uvedené firmy. Požarskyj mu měl podle webu New York Post prostřednictvím e-mailu děkovat za pozvání do Washingtonu a „možnost setkat se s tvým otcem“. I kdyby byl vzkaz autentický, není z něj jasné, zda se takovéto setkání skutečně událo, jak bulvární list v titulku tvrdí.

Post uvedl, že e-maily byly součástí množství dat získaných z notebooku, který byl odevzdán v opravně počítačů v Delaware v dubnu 2019. Zákazník, jenž do opravny počítač přinesl, za opravu nikdy nezaplatil a počítač si nevyzvedl. Vlastník vytvořil kopii pevného disku, kterou poskytl Trumpovu právníkovi Rudymu Guilianimu. Ten pevný disk s e-maily poskytl webu NY Post.

Skutečný původ e-mailů je nejasný. Odborníci na dezinformace uvedli, že některá fakta vyvolávají pochybnosti o jejich autentičnosti, včetně toho, zda notebook skutečně patří Hunteru Bidenovi, uvedla Nina Jankowiczová z Wilsonova centra ve Washingtonu. Pochybnosti podle webu ABC vyvolává i zapojení dalšího Trumpova spolupracovníka Steva Bannona, který NY Post na e-maily upozornil jako první.

Na středečním mítinku v Iowě Trump nazval Bidena „zkorumpovaným politikem, kterému by nemělo být dovoleno kandidovat na prezidenta“. Biden v odpovědi poukázal na nedávné vyšetřování Senátu, které žádné důkazy o protiprávním jednání na Ukrajině z Bidenovy strany neobjevilo.

Hunter Biden se stal členem správní rady společnosti Burisma v roce 2014, kdy se jeho otec, tehdejší americký viceprezident, podílel na zahraničněpolitických rozhodnutích vlády amerického prezidenta Baracka Obamy. Republikáni v Senátu uvedli, že členství Bidena mladšího v radě mohlo představovat střet zájmů, ale nepředložili důkazy o tom, že by funkce Huntera Bidena v Burismě politiku USA ovlivnila.

Reklama

Doporučované