Hlavní obsah

Facebook bez Zuckerberga bude bezpečnější, říká Haugenová. Skandálů přibývá

Foto: Profimedia.cz

Bývalá zaměstnankyně společnosti Facebook Frances Haugenová na akci Web Summit v Lisabonu.

Reklama

Whistleblowerka a bývalá zaměstnankyně Facebooku Frances Haugenová nepřímo vyzvala k odstoupení šéfa Facebooku Marka Zuckerberga. Společnost čelí kritice po zveřejnění dokumentů Facebook Papers. A další skandál je na obzoru.

Článek

„Myslím, že Facebook bude silnější s někým, kdo je ochoten zaměřit se na bezpečnost, takže ano,“ reagovala Frances Haugenová na otázku, zda by měl šéf Facebooku, přejmenovaného minulý týden na Meta, skončit ve své funkci.

Haugenová uvedla, že společnost Meta se pravděpodobně nezmění, pokud její zakladatel zůstane ve vedení. Ve svém projevu na akci Web Summit v Lisabonu bývalá zaměstnankyně Facebooku, kterému unikly desítky tisíc interních dokumentů podrobně popisujících mimo jiné boj společnosti s dezinformacemi, také kritizovala Zuckerbergovo „nesvědomité“ rozhodnutí investovat do svého konceptu metaverse místo toho, aby se soustředil na nápravu aktuálních problémů, píše deník The Guardian.

Haugenová, jež ve Facebooku pracovala jako produktová manažerka, na konferenci také zmínila, že Zuckerbergova kontrola nad Metou je problémem pro všechny nezávislé akcionáře společnosti, kteří by si přáli změnu ve vedení. Zuckerberg má kontrolu nad rozhodováním společnosti prostřednictvím svého většinového vlastnictví akcií s hlasovacím právem, což činí jeho pozici nenapadnutelnou, řekla Haugenová.

„Mark drží 54 procent hlasovacích práv ve Facebooku. Je předsedou a generálním ředitelem a myslím si, že akcionáři mají minimálně právo skutečně si vybrat svého generálního ředitele. A také si myslím, že je nepravděpodobné, že se společnost jakkoli změní, pokud zůstane generálním ředitelem,“ cituje Haugenové vyjádření před zaplněnou Altice Arenou agentura Reuters.

„Doufám, že vidí (Zuckerberg), že na světě je tolik dobra, které by mohl vykonat, a možná je to příležitost pro někoho jiného, ​​aby se chopil otěží společnosti,“ dodala whistleblowerka.

Kritice ze strany bývalé zaměstnankyně se nevyhnulo také přejmenování společnosti. Ta nově nese název Meta, odvozený od metaverse neboli metavesmíru. Zjednodušeně jde o průnik virtuálního a reálného světa, a to pomocí chytrých telefonů nebo nových prostředků pro rozšířenou realitu, což sám Zuckerberg demonstroval mimo jiné ve filmu v rámci konference Facebook Connect 2021.

Podle Haugenové dokumenty, jež se dostaly na veřejnost, jasně ukázaly, že společnost musí vyhradit více peněz na základní bezpečnostní systémy, a ne na expanzi do virtuální reality. Takzvané Facebook Papers odhalily, že společnost věděla o problémech, které způsobují její platformy jako Facebook, Instagram nebo WhatsApp.

Podle uniklých dokumentů zaměstnanci Facebooku věděli o negativním dopadu Instagramu na duševní zdraví dospívajících dívek a stejně tak byli zděšeni, když se jim nepodařilo zastavit šíření dezinformací ohledně výsledků amerických voleb, což vyvrcholilo lednovými nepokoji a pochodem na Kapitol, píše deník The Washington Post.

Vystoupení Haugenové na Web Summit předcházela její svědectví před americkým Kongresem a britským parlamentem. V Londýně poslankyním a poslancům řekla, že je zapotřebí externí regulace společnosti, jejíž služby každodenně využívá 2,8 miliardy lidí.

Ve Spojených státech už od loňského roku probíhá diskuse o vynuceném rozdělení společnosti tak, aby Facebook, Instagram a WhatsApp existovaly jako tři nezávislé služby. Podle zdrojů z Facebooku je ale tato operace „noční můru“ pro vedení firmy a zabrala by roky, informuje The Washington Post.

Na pondělní výroky Haugenové už mezitím reagovala společnost Meta. „Jsme na dobré cestě utratit v roce 2021 více než pět miliard dolarů na bezpečnost a zabezpečení, tedy více než kterákoli jiná technologická společnost, a mít 40 000 lidí, kteří dělají jednu jedinou práci, a to že udržují lidi využívající naše aplikace v bezpečí,“ uvedl mluvčí společnosti.

Mezitím ale stanice Rádio Svobodná Evropa upozornila na další kontroverzi. Podle stanice získal Kazachstán přístup k internímu systému nahlašování obsahu na Facebooku. O uzavření dohody mezi společností Meta a kazašskou vládou, která umožní kazašským úřadům odstranit z platforem obsah považovaný za „škodlivý,“ místní média informovala v pondělí.

„Facebook poskytl Kazachstánu přímý a exkluzivní přístup k systému nahlašování obsahu (CRS) , který může vládě pomoci nahlásit obsah, jenž může porušovat pravidla Facebooku a místní zákony,“ uvedly strany ve společném prohlášení.

V polovině září kazašští zákonodárci schválili první čtení návrhu zákona, který by zavazoval Facebook a další zahraniční sociální sítě zaregistrovat se v Kazachstánu a zřídit tam zastupitelské kanceláře. Podle Rádia Svobodná Evropa by právě tento krok pomohl v postupu proti příspěvkům opozice a lidskoprávních aktivistů na těchto platformách.

Kritici návrhu zákona obvinili místní úřady ze snahy získat nové nástroje cenzury, zatímco autoři návrhu zákona tvrdí, že jeho cílem je zabránit kyberšikaně a šíření dalšího nebezpečného obsahu. Kazašská vláda uvedla, že Facebook v zemi využívá nejméně 3,2 milionu uživatelů, zatímco jiné platformy vlastněné společností Meta, jako je Instagram a WhatsApp, používá ještě větší množství lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované