Hlavní obsah

Facebook bojuje proti sebevraždám v přímém přenosu, algoritmus je rozpozná předem

Facebook představil algoritmus na boj se sebevraždami.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Na internetu se dosud vysílalo sedm živých sebevražd, algoritmus Facebooku tomu hodlá zabránit.

Článek

Jay Bowdy. Herec, otec šesti dětí a uživatel sociálních sítí. V lednu odvysílal na Facebooku živě svoji sebevraždu. Využil k tomu novou funkci na streamování živého videa Facebook Live, kterou americká společnost představila minulý rok.

Facebook se rozhodl proti fenoménu živě vysílaných sebevražd zasáhnout. Vyvinul počítačový algoritmus, který sebevražedné sklony uživatelů vystopuje. Sledovací program prochází příspěvky a komentáře uživatelů a pokud narazí na riziko sebevraždy, odešle upozornění kontrolnímu týmu.

Operátoři Facebooku případ prověří, a pokud se možnost sebevraždy potvrdí, přivedou k uživateli odbornou pomoc.

Facebook v tomto projektu spolupracuje s organizacemi National Suicide Prevention Lifeline a Crisis Text Line, které poskytnou pomoc přímo skrze chat Facebook Messenger.

Sedm sebevražd v přímém přenosu

Živě přenášené sebevraždy se staly smutným facebookovým fenoménem. Minulý rok v říjnu takto dobrovolně ukončil život turecký muž. V lednu ho napodobila čtrnáctiletá dívka. Nejznámějším případem zůstává již zmíněný Bowdy.

Dan Reidenberg, ředitel společnosti Save.org, která radí Facebooku, pro deník USA Today uvedl, že od zavedení živých streamovacích služeb se na internetu objevilo sedm sebevražd. Ne všechny ale uživatelé vysílali na Facebooku.

Ředitel Facebooku Mark Zuckerberg představil širší plány Facebooku už v lednu. Mimo boje proti sebevraždám chce podobný algoritmus využít například i na vystopování teroristické propagandy. Zatím se algoritmus testuje pouze ve Spojených státech.

Reklama

Doporučované