Hlavní obsah

Facebook bude platit, Evropská komise mu vyměřila pokutu tři miliardy korun

Facebook uznal, že porušil pravidla, když propojil účty s WhatsAppem.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Pokuta na schválený obchod nemá vliv. Facebook i nadále WhatsApp vlastní.

Článek

Americká internetová společnost Facebook dostala od Evropské komise pokutu 110 milionů eur (téměř tři miliardy korun). Firma podle vyjádření komise poskytla při převzetí aplikace WhatsApp zavádějící údaje.

„Komise musí být schopna přijímat rozhodnutí o dopadech spojování firem na hospodářskou soutěž na základě úplné znalosti přesných faktů," zdůraznila komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Facebook koupil mobilní aplikaci pro bezplatné posílání textových zpráv v roce 2014 za 22 miliard dolarů (573 miliard korun). Evropské komisi se internetová společnost zaručila, že nedojde k propojení uživatelských účtů mezi Facebookem a WhatsAppem.

V srpnu 2016 ale WhatsApp představil aktualizované podmínky a uživatelům oznámil, že propojí své účty s mateřskou společností.

Případ začala prověřovat Evropská komise, jež mohla uložit pokutu až do výše jednoho procenta z ročních tržeb. Peněžitý trest by na základě příjmů v roce 2015 činil 179 milionů dolarů (asi 4,7 miliardy korun). Nejvyšší pokutu ale komise neuložila, protože Facebook porušení pravidel uznal a spolupracoval. Rozhodnutí nemá vliv na schválení transakce z roku 2014.

Reklama

Doporučované