Hlavní obsah

Facebook chce zpátky do Číny, vyvinul software na cenzuru příspěvků

 

Reklama

Software funguje tak, že zabraňuje určitým facebookovým příspěvkům objevit se ve specifických zeměpisných oblastech.

Článek

Generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg má zájem dostat se zpátky na čínský trh. Podle listu The New York Times proto vyvinul cenzorský software, který by mu to mohl umožnit.

K novému softwaru se vyjádřili bývalí i současní zaměstnanci Facebooku, kteří nechtěli být jmenováni, protože se jedná o důvěrné informace. Podle nich funguje software tak, že zabraňuje určitým facebookovým příspěvkům objevit se ve specifických zeměpisných oblastech. Dovolí tedy třetí straně, v tomto případě partnerské čínské společnosti, monitorovat populární příspěvky, které uživatelé sdílejí. Nad nimi pak má plnou kontrolu - může rozhodnout, zdali se tyto příspěvky objeví na zdi uživatelů nebo ne.

Podle zaměstnanců Facebook i čínská strana spolu v posledních letech hovořily o vstupu sociální sítě na čínský trh, zatím ale nedosáhly kompromisu.

Zuckerberg údajně prohlásil: „Pro Facebook je lepší, aby byl součástí umožněné konverzace, i když to není plná konverzace.” Také se prý sešel s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a začal se učit čínsky. Přístup k trhu, který čítá téměř 1,4 miliardy lidí, by podpořil poslání Facebooku „udělat svět otevřenější a propojenější”.

Společnost v prohlášení uvedla: „Již dlouho se zajímáme o Čínu a trávíme čas tím, že se snažíme Číně porozumět a dozvědět se o ní více.” Dodala však, že zatím v přístupu k Číně žádné kroky neučinila.

Není tedy zatím jasné, zdali „vylepšení" Facebooku pomůže vrátit se do Číny.

Přístup na jednu z nejpopulárnějších sociálních sítí je čínským uživatelům odepřen od roku 2009 z důvodu striktních pravidel vlády ohledně cenzury. Čínští obyvatelé se tak mohou dostat na Facebook jedině přes VPN (virtuální privátní síť), která dokáže změnit jejich lokalitu.

Facebook není jedinou internetovou stránkou, která je v Číně zakázaná. Vedle něj se uživatelé nedostanou ani na Twitter nebo Google. Tyto dvě společnosti odmítly požadavky vlády na cenzuru. Na rozdíl od nich další oblíbená sociální síť LinkedIn souhlasila s cenzurou některého svého obsahu. Tento krok nebyl považován za tak kontroverzní, jelikož LinkedIn není sociální sítí, kde by byl prostor k politické debatě.

Témat, která jsou na čínském internetu zakázaná, je spousta. Nejznámějším je masakr na pekingském náměstí Nebeského klidu z roku 1989, při kterém došlo k násilnému potlačení demonstrací a podle CIA zemřelo až 900 lidí.

Reklama

Doporučované