Hlavní obsah

Facebook chtěl sledovat mobily s Androidem. Kvůli vlastním uniklým dokumentům teď zuří

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Investigativní reportér Duncan Campbell zveřejnil obrovský počet interních e-mailů, zpráv a dalších citlivých dokumentů z let 2010–2014, které podrobně popisují vnitřní přístup Facebooku k ochraně soukromí nebo jak Facebook pracoval s vývojáři aplikací a jejich přístupem k uživatelským datům.

Článek

Ve středu byl zveřejněn více než 4000stránkový dokument s citlivými interními daty Facebooku, který vrhá nové světlo na vnitřní fungování sociálního giganta ze Silicon Valley. Informoval o tom Business Insider (BI).

Dokumenty původně vznikly jako součást soudního procesu společnosti Six4Three proti Facebooku. Firma Six4Three žalovala Facebook za to, že její aplikaci Pikinis, která automaticky na Facebooku vyhledávala fotky žen v bikinách, přerušil přístup k vývojářské platformě.

Dokumenty měly zůstat zapečetěny – ale unikly, protože nebyly správně zredigovány, a původní začerněný text tak bylo po použití textového editoru možné přečíst.

Facebook proti zveřejnění dokumentů tvrdě bojoval a tvrdil, že o činnostech společnosti nevykreslují vyvážený obraz. V prohlášení zástupce Facebooku zaslaném e-mailem Business Insideru stálo, že „tyto staré dokumenty byly vyňaty z kontextu a byly veřejně distribuovány s naprostým ignorováním amerických zákonů“.

Klíčová odhalení z uniklých dokumentů

Facebook chtěl například podle BI ukrýt uživatelská data před přímými rivaly jako YouTube, Twitter nebo Amazon. Firma podnikla agresivní kroky k zablokování přístupu konkurenčním společnostem – podle vyjádření Facebooku ale měly tyto kroky převážně chránit soukromí uživatelů.

Vedení Facebooku také tiše naplánovalo datovou politiku, tzv. „switcharoo“. Facebook začal vývojářům aplikací v roce 2012 přerušovat přístup k uživatelským datům, aby rozdrtil potenciální soupeře. Facebook tento plán představil široké veřejnosti jako výhodu pro soukromí uživatelů, uvedla agentura Reuters.

Facebook zvažoval zpoplatnění společností za přístup k uživatelským datům. Dokumenty zveřejněné na konci roku 2018 odhalily, že od roku 2012 do roku 2014 Facebook uvažoval o tom, že by společnosti platily za přístup k datům uživatelů. Od tohoto plánu nakonec společnost upustila.

BI také uvedl, že Facebook povolil některým společnostem rozsáhlejší přístup k uživatelským datům, a to i poté, co v průběhu let 2014 a 2015 zablokoval vývojářskou platformu. Společnost TechCrunch v prosinci oznámila, že „není jasné, zdali k tomu existuje nějaký uživatelský souhlas ani podle jakých kritérií se Facebook rozhodl, které společnosti by tento přístup měly mít a které ne“.

Facebook plánoval sledovat polohu uživatelů systému Android. Společnost Computer Weekly citovala z uniklých dokumentů a uvedla že „Facebook plánoval pomocí své aplikace pro Android sledovat polohu svých zákazníků a umožnit inzerentům odesílat politickou reklamu nebo zvát na seznamky „nezadané“ lidi“.

Facebook léta ukládal miliony přístupových hesel svých uživatelů na interních serverech v nezašifrované podobě. Provozovatel sociální sítě dnes přiznal, že přístup k nim měli jeho zaměstnanci, ale že nic neukazuje na to, že by tato hesla byla zneužita. Firma dotčené uživatele přesto podle svého dnešního vyjádření preventivně vyrozumí.

Nejméně do loňského roku poskytovala sociální síť Facebook podle The New York Times (NYT) více než 150 partnerům výrazně širší přístup k osobním informacím uživatelů, než jaký umožňovala obecně platná pravidla o ochraně soukromí. Speciální kontrakty přinesly kalifornské firmě nové uživatele a podporovaly jejich aktivitu, potažmo tak i růst příjmů z reklam. Uživatelé však o sdílení dat se třetími stranami informováni nebyli.

Porušování ochrany soukromí

Německý spolkový kartelový úřad v únoru rozhodl, že největší sociální síť na světě zneužívá své postavení na trhu, když sbírá informace o uživatelích bez jejich souhlasu, a nařídil Facebooku omezit tyto praktiky. Facebook se proti rozhodnutí odvolal. Německý soud toto rozhodnutí pozastavil do doby, než soud učiní konečné rozhodnutí o odvolání firmy proti nařízení kartelového úřadu.

Facebook dostal za porušení ochrany soukromí pokutu přibližně pět miliard dolarů (113 miliard korun) i ve Spojených státech. Federální obchodní komise (FTC) začala největší sociální síť světa vyšetřovat před více než rokem kvůli podezření, že se citlivá osobní data milionů uživatelů dostala do rukou firmy Cambridge Analytica, která pracovala pro prezidentskou kampaň Donalda Trumpa. Šetření se soustředilo na to, zda sdílení dat se společností Cambridge Analytica a další podobná selhání porušila dohodu s FTC z roku 2011 o ochraně soukromí uživatelů.

V červnu začala firma ke svým aplikacím přidávat vyjádření „from Facebook“. V příštích týdnech chce začít používat novou značku u svých produktů a v marketingových materiálech, včetně nových firemních internetových stránek.

Reklama

Související témata:

Doporučované