Hlavní obsah

Facebook dával firmám přístup i k soukromým zprávám uživatelů

Facebook firmám umožnil použití soukromých dat svých uživatelů.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Firma Microsoft měla přístup k seznamu přátel uživatelů Facebooku i v případě, že ho měl uživatel skrytý. Společnosti Netflix a Spotify měly přístup dokonce k soukromým zprávám uživatelů Facebooku.

Článek

Společnost Facebook dávala k dispozici mnohem více dat svých uživatelů, než dosud přiznávala. Kromě jmenných seznamů nebo seznamů přátel to byly například i soukromé zprávy. Ve svém článku to zveřejnil americký list The New York Times.

Facebook před několika lety nabídl společnostem jako Microsoft, Amazon a 150 dalším spolupráci ve formě sdílení uživatelských dat. Smlouvy Facebooku pomáhaly získat více uživatelů, firmy pak měly mít snazší přístup k přidávání nových vylepšení svých produktů, píše CNN.

Z vnitřních smluv společnosti Facebook, ke kterým se dostal The New York Times, vyšlo najevo, že například firma Microsoft měla přístup k seznamu přátel uživatelů Facebooku, a to i v případě, že ho měl uživatel skrytý. Firma Amazon pak získávala skrze seznam přátel kontaktní informace a jména. Společnosti Netflix a Spotify měly přístup dokonce k soukromým zprávám uživatelů Facebooku.

Sdílení uživatelských dat, která měla být naprosto soukromá, potvrzují i bývalí zaměstnanci společnosti, The New York Times ve článku odkazuje na rozhovory s padesáti z nich. Facebook má podobné smlouvy i dnes s firmami Apple a Amazon, většina z původních smluv už nyní ale neplatí.

Facebook na zveřejnění článku reagoval prohlášením ředitele pro ochranu soukromí a uživatelské podmínky Facebooku Steva Satterfielda, ve kterém uvedl, že s firmami spolupracoval, aby uživatelé mohli aplikaci používat na zařízeních, které Facebook nevlastní.

Satterfield také dodal, že „Facebook musí pracovat na tom, aby získal zpět důvěru svých uživatelů“, ačkoli jsou důležitá partnerství, která umožňují přístup k Facebooku uživatelům na celém světě.

O možnosti čtení zpráv jsme nevěděli

K článku se vyjádřily i některé společnosti, kterých se smlouvy týkaly. Společnost Netflix řekla, že neměla ponětí o tom, že mohla číst zprávy uživatelů. Podobně reagovala společnost Apple, která podle mluvčích neměla tušení o tom, že jim smlouva zajišťuje speciální přístup k datům uživatelů.

Kromě technických společností se jednalo i o mediální organizace včetně The New York Times.

Reklama

Doporučované