Hlavní obsah

Facebook je prý návykový jako cigarety. Měly by pro něj platit podobné regulace

Facebook by měl být regulován stejně jako cigaretyVideo: AP

 

Reklama

Šéf společnosti Salesforce Marc Benioff na Světovém ekonomickém fóru v Davosu upozornil na vliv sociálních sítí a nebezpečí přílišné závislosti na Facebooku. Požaduje regulaci a zodpovědnost společností, které sociální sítě provozují.

Článek

Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu se řešil i vliv sociálních sítí na společnost. Marc Benioff, který stojí v čele počítačové společnosti Salesforce, si myslí, že Facebook by měl být regulován stejně jako cigarety, a to kvůli své návykovosti a škodlivosti. Podle něj je nějaká forma regulací pro technologický průmysl nevyhnutelná.

Podle Benioffa mezi Facebookem a cigaretami existuje celá řada paralel - sociální síť i cigarety se například snaží ovlivnit chování lidí. „Myslím si, že technologie mají určitě návykové vlastnosti, které musíme pojmenovat a nějak řešit. Výrobci se snaží, aby tyto produkty byly ještě návykovější. Musíme se pokusit to nějak kontrolovat.“

Zaměstnanci firem ze Silicon Valley i bývalí vedoucí pracovníci společnosti Facebook v poslední době čím dál častěji zmiňují negativní vliv sociálních sítí na společnost. Platformy jako Facebook či Instagram by mohly být pro naši psychiku mnohem více zničující, než se předpokládalo.

Roger McNamee, který investuje do startupů (a svůj vklad má i například ve Facebooku), napsal pro server The Guardian sloupek varující Facebook, že bude muset začít řešit škody, které platforma způsobila - hlavně závislost. „Býval jsem mentorem Marka Zuckerberga, ale přímo s ním jsem o tom ještě nemluvil. Bohužel takovéto internetové platformy kritiku neřeší a nechávají své uživatele v ohrožení,“ napsal McNamee.

Sean Parker z vedení společnosti Facebook popsal obchodní praxi firem, provozujících sociální sítě, jako „smyčku zpětné vazby společenského uznání“, která zneužívá zranitelnosti lidské psychiky. Facebook minulý týden oznámil, že na hlavní uživatelské stránce bude zobrazovat více příspěvků od přátel a rodiny, což má vyvolat „smysluplný mezilidský kontakt“.

Reklama

Související témata:

Doporučované