Hlavní obsah

Facebook měl celosvětový výpadek, ve většině zemí již funguje

Facebook a jeho aplikace mají celosvětový výpadek.Video: David Krkoška, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Podobné problémy měla sociální síť i přesně před měsícem.

Článek

Facebook, ale také Instagram nebo WhatsApp v neděli odpoledne hlásily rozsáhlý výpadek. Příčina není zatím jasná, podle webu Down Detector ale začaly komplikace zhruba po jedné hodině SEČ a hlásili je uživatelé od USA přes Evropu až po Asii. Ve většině zemí světa až na výjimky již služby opět fungují.

Přesně před měsícem měl Facebook a k němu přidružené aplikace podobný výpadek. Problémy trvaly zhruba 24 hodin. Výpadek, označovaný za největší v historii této platformy, byl ohlášen ve středu večer 13. března a týkal se i služeb WhatsApp, Messenger a Instagram.

Facebook po celém světě využívají zhruba 2,3 miliardy lidí. Březnový výpadek podle agentury Reuters postihl uživatele v Evropě, Japonsku a Severní i Jižní Americe. Některá média hovoří o milionech postižených uživatelů. Tisíce lidí vyjadřovaly nespokojenost na Twitteru na účtu #facebookdown.

Foto: Down Detector

Mapa ukazuje, kde uživatelé měli komplikace při používání Facebooku.

„Problém se serverovou konfigurací lidem zkomplikoval přístup k našim aplikacím a službám. Jsme na 100 procent zpátky a funkční a omlouváme se za jakékoli potíže,“ uvedla firma. Dodala, že stále zkoumá důsledky těchto komplikaci, včetně možného odškodnění inzerentů.

Společnost Facebook sídlí v Menlo Park v Kalifornii a má příjmy zejména z reklam. Denně z inzerce získává desítky milionů dolarů. Akcie podniku po výpadku ztratily zhruba dvě procenta.

Firma již dříve vyloučila, že příčinou výpadku byl takzvaný DDoS útok, jehož cílem je zahltit síť požadavky vyslanými současně z většího množství počítačů.

Podobně masivní problémy Facebook zažil v roce 2008, kdy ho ale používalo výrazně méně lidí, zhruba 150 milionů.

Reklama

Související témata:

Doporučované