Hlavní obsah

Facebook maže kvůli nahotě prvotřídní umělecká díla. Aktivisté proto vyháněli lidi i ze skutečné galerie

Protest v galerii Rubensova domu v Antverpách vyvolal reakci sociální sítě.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Obrazy částečně obnaženého Ježíše Krista nebo Adama a Evy kvůli cenzurování nevhodného obsahu na Facebooku neuvidíte. Belgická turistická organizace tyto restrikce omezující šíření umění po sociálních sítích ale možná změnila svým exhibičním protestem.

Článek

Návštěvníci galerie v Rubensově domě v Antverpách zakusili nevšední zážitek. Muži odění jako pracovníci ochranky odháněli kohokoliv „okukujícího” umělcovy známé malby Ježíše Krista, Adama a Evy.

Bránili tomu, aby mohli návštěvníci na plátnech obrazů vidět částečně odhalená těla postav. Na uniformách přitom měli vyvedená písmena “fbi”, která barvami i typografií napodobovala styl nejrozšířenější světové sociální sítě.

Za akcí stojí oficiální turistické informační centrum Belgie Visit Flanders.

„Postřehli jsme, že Facebook blokuje některé z našich příspěvků, protože fotky zveřejněných maleb obsahují nahotu,” vysvětluje původ iniciativy mluvčí organizace Tama D'haen.

Protest pracovníků organizace Visit Flanders a z něj vzniklé video mělo podle D'haen za účel vzbudit především diskuzi nad tím, zdali by sociální sítě neměly rozlišovat mezi pornografickou nahotou a nahotou, která je součástí umění.

„Stává se to poměrně často a jedná se přibližně o pětinu příspěvků, které vytvoříme. Přitom jsou to projevy zasvěcené právě belgickým umělcům, jejichž díla se snažíme šířit do světa i mezi ty, kteří se k nim obyčejně nedostanou,” dodává D'haen.

Facebook se vyjádřil, že chápe rozhořčení organizace. Pro společnost je však problematické vyjít uměleckým dílům vstříc, protože cenzurování je zanesené v pravidlech pro reklamu na sociální síti. Příspěvky podle nich „nemohou sestávat z nevhodného obsahu”, ve kterém je zahrnuta také „nahota nebo její naznačení, a to i v případech samotné podstaty uměleckých děl nebo učebních materiálů”.

V dodatečném vyjádření pro agenturu AP ale společnost dodala, že na aktualizování přístupu ke zveřejňování uměleckých děl obsahujících nahotu začala pracovat.

„Chceme se ujistit, že muzea a jiné instituce budou mít možnost šířit nějaké ze svých nejvíce ikonických maleb,” stojí přesně v novém prohlášení Facebooku.

Mezi blokovanými malbami je například Rubensovo známé Snímání z kříže, nacházející se po století v antverpské katedrále Panny Marie nebo obraz Adama a Evy, který je vystavený právě v umělcově domě. Jedná se o více jak 400 let staré obrazy.

Do cenzury Facebooku ale spadá i řada dalších umělců jako například bratři van Eyckové.

Mistr barokního stylu, belgický malíř Peter Paul Rubens byl i za své doby známý právě pro kontroverzní odhalování postav na svých malbách. Částečně obnažená těla zakrýval jen minimálně, to však bylo součástí jeho umění.

Reklama

Doporučované