Hlavní obsah

Facebook představil globální měnu. Jmenuje se Libra a je založená na blockchainu

Rozhovor s Milošem Čermákem o plánech Facebooku.Video: Anita Baselová, AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dnes v 11 hodin našeho času Facebook oficiálně oznámil to, o čem se už několik týdnů spekuluje. Že nabídne svým uživatelům měnu založenou na decentralizovaném blockchainu. Zároveň však tvrdí, že vůdčí role této firmy tímto v podstatě končí.

Článek

Novou měnu bude spravovat nezisková Libra Association, tvořená desítkami světových firem, neziskových společností a akademických institucí. Facebook chce být výhledově pouze jedním ze zakládajících členů této asociace.

Vývojáři ve Facebooku se blockchainem a jeho aplikacemi zabývají intenzivně minimálně dva roky a první informace, že firma chce mít vlastní kryptoměnu, se objevily už v květnu 2018. I z tohoto důvodu se v posledních měsících o Facebook intenzivně zajímali i američtí regulátoři, mimo jiné bankovní výbor amerického Senátu.

Co tedy přesně dnes Facebook oznamuje? Nová měna se jmenuje Libra a rozhodně se o ní nedá napsat, že je „něco jako Bitcoin”. Od běžných kryptoměn se výrazně distancuje, hlavně proto, že chce být důvěryhodným a stabilním finančním nástrojem s nízkou inflací.

S kryptoměnami ovšem Libru spojuje to nejdůležitější, tedy tzv. blockchain. Ten je decentralizovaný, umožňuje snadné a bezpečné transakce a téměř znemožňuje podvody. Libra bude mít zpočátku předvybrané tzv. validátory, zatímco u většiny kryptoměn může tuto roli v blockchainu hrát kdokoli. I to je v rámci boje o získání důvěry. Pokud vše půjde dobře, pak se podle dnes zveřejněných záměrů Libra i v tomto posune k ostatním kryptoměnám.

Důvěryhodnost a hlavně nízkou inflaci má zajistit to, že Libra bude „podložená” reálnými finančními aktivy. Nebude navázaná na jednu konkrétní měnu (nepůjde tedy o tzv. stablecoin), ale v rezervním koši bude garance zejména v amerických dolarech, eurech, britských librách a japonských jenech.

Množství liber v „oběhu” se v tuto chvíli nedá odhadnout a vyplyne až z reálného zájmu lidí. Jisté je pouze to, že počet liber nebude – na rozdíl od bitcoinu – omezen a že se podle počtu bude dynamicky měnit velikost rezervního koše. Hodnota jedné libry se očekává v den startu kolem jednoho amerického dolaru. A vzhledem ke snaze o stabilitu by si tuto cenu měla plus minus dlouhodobě udržet. Ale to samozřejmě ukáže až trh.

Software, kterým je napsaný blockchain, je s otevřeným zdrojovým kódem, a tedy k dispozici vývojářům dalších firem. A teď to nejdůležitější: správou blockchainu a zejména rezervního koše bude nezisková Libra Association se sídlem v Ženevě. Mezi známými partnery jsou například Visa, MasterCard, PayPal, Uber, eBay nebo třeba Vodafone.

Facebook v materiálech, které s předstihem poskytl asi dvaceti významným světovým médiím (v Česku nikomu) a na které platilo embargo do úterý 11 hodin našeho času, zdůrazňuje své důvody, proč se v této věci angažuje. Lépe řečeno, jaké důvody deklaruje. Tím hlavním je snaha nabídnout finanční nástroje lidem, kteří v současnosti stojí mimo běžné bankovnictví.

Podle nezávislých údajů je to asi 1,7 miliardy lidí na světě, hlavně v rozvojových zemích. Přitom miliarda těchto lidí používá mobilní telefon a zhruba půl miliardy má přístup k Internetu. Pro tyto lidi to může znamenat vůbec první zkušenost například s ukládáním či převody peněz.

Libra chce samozřejmě nabídnout jednoduché finanční operace, zejména posílání peněz či bezhotovostní platby, i pro lidi ve vyspělých zemích. Těm to umožní ušetřit na bankovních poplatcích. Současný finanční systém by to ohrozit nemělo, protože podíl placení novou měnou bude v globálním měřítku zanedbatelný, minimálně v nejbližších letech.

Libra versus bitcoin

Libra by na rozdíl od kryptoměn jako bitcoin a další neměla také sloužit k investování či spekulacím. Právě proto, že se očekávají jen malé výchylky kurzu a dlouhodobá stabilita. Cílem je, aby lidé virtuální Libry používali a akceptovali jako běžný doplněk.

Zda to tak bude, samozřejmě nevíme. Hodně to záleží na jejich prvních zkušenostech a pocitech. A také na tom, jak bude iniciativa Facebooku přijata. Firma Marka Zuckerberga prožívá jedno ze svých nejhorších období za patnáct let existence. Potýká se se špatnou pověstí, a dokonce i úbytkem uživatelů.

Před pěti až deseti lety by to měl Facebook snazší. Pověst bankovního světa byla totálně poškozená velkou finanční krizí a idealismus „virtuální měny měnící svět” by možná dolehl k mnoha uším. Dnes je však pověst samotného Facebooku a dalších technologických firem stejně mizerná, ne-li horší.

Facebook je obviňován z toho, že jako platforma přímo podporuje nárůst populismu a pomáhá k moci sporným politikům i celým režimům. Jestliže dnes firma tvrdí, že chce svou „blockchainovou iniciativou” pomoci lidem z rozvojového světa vymanit se z chudoby, dá se čekat, že se to z velké části setká s chladným cynismem.

A že „facebooková Libra” na sobě bude mít od začátku podezření, že se stane dalším ďábelským instrumentem, který má pomoci Marku Zuckerbergovi ovládnout svět. Přitom experti tvrdí, že projekt je mimořádně poctivě a dobře připravený. Uvidíme, jak to dopadne.

Reklama

Související témata:

Doporučované