Hlavní obsah

Facebook převede britská data pod americké zákony

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jakmile Britové opustí na konci prosince evropskou právní bublinu, převede Facebook jejich data pod americké normy. Ochránci soukromí se bojí o údaje uživatelů.

Článek

Americký provozovatel internetové sociální sítě Facebook přesune své britské uživatele pod americké smlouvy o ochraně osobních údajů. Ty jsou méně přísné než evropské, které pro ně platí nyní. Firma uvedla, že opatření vstoupí v platnost od počátku ledna, tedy od chvíle, kdy se Británie na konci přechodného období po brexitu přestane řídit právem Evropské unie. Nyní spadají Britové pod evropskou centrálu Facebooku v Dublinu. O věci nejprve informovala agentura Reuters a americká firma ji poté potvrdila.

Facebook bude uživatele o změně informovat v první polovině příštího roku. Podobný krok už v únoru oznámil Google.

Na britské uživatele Facebooku se bude i nadále vztahovat britský zákon o ochraně osobních údajů. Ten se v současnosti řídí evropským zákonem na ochranu osobních údajů (GDPR).

Podle zdrojů Reuters se Facebook ke kroku odhodlal částečně proto, že unijní režim ochrany osobních údajů patří mezi nejpřísnější na světě.

Británie od konce ledna přestala být členem EU. Po zbytek letošního roku pro ni ale dál platí unijní právo a Brusel s Londýnem se snaží dojednat smlouvu upravující budoucí podobu vzájemných obchodních i dalších vztahů.

Zastánci ochrany osobních údajů se obávají, že by Spojené království mohlo přejít k ještě volnějšímu režimu ochrany osobních údajů, protože usiluje o obchodní dohodu se Spojenými státy, kde platí méně přísná pravidla. Někteří pozorovatelé vznášejí obavy, že by pak britští uživatelé Facebooku mohli snáze podléhat dohledu amerických zpravodajských agentur nebo žádostem o údaje ze strany amerických vymáhacích firem.

Reklama

Doporučované