Hlavní obsah

„Facebook rozbíjí naši demokracii.“ Datový analytik Vrábel navrhuje tvrdou regulaci

Dvě minuty z Výzvy s Františkem Vrábelem: Jak a proč regulovat Facebook.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Radikalizace společnosti jde hlavně na vrub sociální síti Facebook, tvrdí ve Výzvě datový analytik a zakladatel společnosti Semantic Visions František Vrábel. Zároveň říká, že prezident Miloš Zeman je hlavním aktérem ruské dezinformační kampaně v Česku.

Článek

Šiřitelé dezinformací podle Františka Vrábela velmi chytře využívají toho, že Facebook cílí svou reklamu na konkrétní uživatele a funguje na základě malých skupin (sociálních bublin), které vybírá na základě jejich zájmů. Sociální sítě pak velmi dobře slouží k přebíraní a nafukovaní zpráv z dezinformačních webů.

„Umělá inteligence rozpoznala, že udrží ty lidi před tou stránkou, když jim dává stále radikálnější obsah. A tady tím mechanismem se ta společnost radikalizuje, udržuje ji tím extrémním obsahem,“ vysvětluje.

Celý pořad Výzva s Františkem Vrábelem:

Napojení Zemana na Kreml? Jeho voliči berou naše informace jako útok, říká datový analytik.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Podle něj by státy a Evropská unie měly začít sociální sítě výrazně regulovat a zakázat jim získávání některých druhů informací o uživatelích.

„Musela by to být regulace algoritmů. Musí mu být (Facebooku) omezeno, jaké informace může sbírat. Například, že nemůže poslouchat vaše soukromé rozhovory v kuchyni, což dělá a podle toho vám pak posílá reklamu,“ říká šéf společnosti Semantic Visions.

„Mělo by se to omezit tak, aby algoritmus (Facebooku) pracoval s dramaticky omezeným počtem reklamních cílů, že jich nebudou desítky nebo stovky milionů, a nedrobil tak společnost. A také by lidé měli dávat souhlas s každou jednotlivou informací, kterou u nás jako u uživatelů Google sleduje,“ odhaluje svůj recept muž, jehož firma analyzuje 90 procent světového zpravodajského obsahu na internetu, najímají si ho zahraniční společnosti a jeho motto je boj proti fake news.

Jeho tým také dostal od vlád Velké Británie a USA 250 tisíc dolarů právě na boj s dezinformacemi na internetu.

Proč si myslí, že prezident Miloš Zeman šíří ruskou propagandu? Jaké pro to má důkazy? A jak se do veřejného prostoru dostávají dezinformace?

Podívejte se na celou Výzvu s Františkem Vrábelem.

Reklama

Doporučované