Hlavní obsah

„Facebook se může stát hrozbou pro demokracii,“ řekl exšéf britské rozvědky

Bezplatná sociální síť Facebook je ve skutečnosti výdělečný podnik s obratem několik miliard dolarů ročně.Video: Profimedia.cz, Shutterstock.com

 

Reklama

Poselství nejpoužívanější sociální sítě světa „spojte se s přáteli a světem okolo vás na Facebooku“ se nemusí jevit tak přátelsky, jak se můžou uživatelé domnívat. Naopak – internetová společnost Facebook by se bez přísnější regulace mohla stát hrozbou pro demokracii. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC to řekl bývalý ředitel britské zpravodajské služby Robert Hannigan.

Článek

Facebook se podle Hannigana více zajímá o zisky z údajů o uživatelích než o ochranu soukromí.

„Není to žádná charita poskytující bezplatné služby. Je to velmi tvrdě vedený mezinárodní obchod,“ uvedl Hannigan. „Tyto velké technologické společnosti jsou v zásadě největšími reklamními podniky na světě, proto vydělávají své miliardy,“ dodal.

Přístup Facebooku k ochraně soukromí se letos dostal do centra pozornosti po zprávě, že analytická společnost Cambridge Analytica neoprávněně získala informace o desítkách milionů uživatelů jeho sítě a využila je mimo jiné při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa.

Facebook je největší internetová sociální síť na světě. Alespoň jednou za měsíc tuto síť využívá více než 2,2 miliardy lidí. Firma v letošním třetím čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o devět procent na 5,14 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 117 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované