Hlavní obsah

Facebook se pochlubil pomocí Afgháncům. Tálibán jeho služby využívá dál

Ilustrační snímek.

Reklama

Technologický gigant Facebook pomohl z Afghánistánu evakuovat 175 lidí, přiznal mluvčí společnosti pro britskou BBC. Přes WhatsApp, která pod americkou společnost také spadá, přívrženci hnutí Tálibán vesele komunikují dál.

Článek

Prchající Afghánci se s přestupem dostali až do cílové destinace Mexico City, kde jejich přítomnost potvrdila tamní vláda. „Při úsilí evakuovat zaměstnance Facebooku a další blízké spolupracovníky jsme také pomohli utéct skupině novinářů a jejich rodinám, které byly v nebezpečí,“ uvedl mluvčí Facebooku pro britskou BBC. „Díky konání mexické vlády a podpory SAE byli novináři přijati v Mexiku,“ uvedl dále. Konkrétnější informace s odkazem na bezpečnostní rizika v zemi nicméně neuvedl.

Podle mexické vlády seděli na palubě letadla aktivisté, nezávislí novináři včetně těch z afghánských médií Tolo TV a Arman FM Radio, jejich rodiny a celkem 75 dětí. Jednalo se tak již o čtvrté letadlo s afghánskými uprchlíky, kteří dostali možnost se z humanitárních důvodů do Mexika evakuovat, informuje agentura Reuters.

Společnost Facebook před dvěma týdny zavedla nová bezpečnostní opatření pro uživatele, kteří se v Tálibánem ovládnutém Afghánistánu obávají o svou bezpečnost. „Zahajujeme systém na jedno kliknutí, který bude Afgháncům umožňovat jejich profil uzamknout. Poté, co se tak stane, nemůže nikdo kromě jejich přátel stahovat, sdílet profilový obrázek nebo sledovat jejich obsah na zdi,“ uvedl šéf bezpečnosti pro Facebook Nathaniel Gleischer.

Facebook již dříve uvedl, že bude nadále blokovat obsah Tálibánu na všech platformách. „Tálibán je podle amerických zákonů teroristická organizace, které jsme vyslovili zákaz činnosti. Znamená to, že odstraníme účty, které Tálibán spravuje nebo které fungují pod jeho jménem. Zakážeme také účty, které (Tálibán) chválí, podporují a reprezentují,“ uvedla sociální síť v prohlášení.

Skutečnost je nicméně jiná. Ještě minulý týden Tálibán stále pro komunikaci používal aplikaci WhatsApp, která spadá pod Facebook, informuje server Euronews. Společnost se nicméně obhajuje, že „nemůže číst zprávy svých uživatelů“ a spoléhá především na automatizaci a hlášení problémů ze strany uživatelů v případě, že narazí na nevhodný obsah.

Tálibán tak například ve dnech, kdy obsadil hlavní město Kábul, zřídil přes WhatsApp infolinku, přes kterou mohli místní nahlásit násilí, drancování nebo další problémy. Tu WhatsApp zablokoval až po dvou dnech a vyvolal u vedení Tálibánu kritiku kvůli údajnému „omezování svobody slova“.

Chránit své uživatele se zavázal i další technologický gigant. Twitter ve spolupráci s neziskovým portálem Internet Archive, který zajišťuje rychlé vyřízení žádostí o smazaní některých archivních příspěvků, zprovoznil funkci, přes kterou je možné požádat o pozastavení účtu a rychle zareagovat v případě, že se k účtu nebude moci jeho majitel dostat. Twitter přitom Tálibán využívá k oficiálním oznámením v několika jazycích. Sledovat, kdo s kým navázal kontakt, nebude možné u Afghánců ani na platformě LinkedIn.

Kromě společnosti Facebook poskytla pomocnou ruku ohroženým Afgháncům i firma Airbnb. Ta oznámila, že zprostředkuje krátkodobé ubytování v soukromí a poskytne v celém světě bezplatné ubytování pro 20 tisíc afghánských uprchlíků.

Afghánistán se kromě odchodu stovek tisíců lidí ze země, včetně tamní inteligence, bude muset připravit na odříznutí od velkého množství financí. Dosavadní prozápadní vláda přitom na zahraniční podpoře byla závislá ze 75 procent, informuje agentura AP. K zmrazení finančních zdrojů v hodnotě devíti miliard dolarů přistoupila minulý týden Světová banka kvůli obavám z vývoje situace a zacházení s ženami. Pár dnů poté zrušil finanční injekci v hodnotě 50 milionů dolarů do země i Mezinárodní měnový fond.

Bez pravidelné finanční podpory ze zahraničí přitom hrozí v Afghánistánu riziko kolapsu lokální měny, které se již projevuje náhlým růstem cen za základní zboží a nedostatkem peněz v bankomatech.

Reklama

Doporučované