Hlavní obsah

Facebook smazal stránku poslanci Volnému. Má prý záložní řešení

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Poslanec Lubomír Volný.

Reklama

Pro fanoušky Lubomíra Volného byl hlavním komunikačním kanálem facebookový profil jejich oblíbence. Teď se bez něj musí obejít, sociální síť mu stránku zrušila kvůli porušování pravidel.

Článek

Facebookové stránky nezařazeného poslance Lubomíra Volného, který kolem sebe v posledních měsících soustředil velkou část odpůrců vládních nařízení, firma Facebook ve čtvrtek smazala. Politik se nyní spolehne na síť svých podporovatelů a jejich profily a přesouvá se také na konkurenční platformu.

„My jsme věděli, že se to dříve nebo později stane. Proto jsme si vytvořili síť lidí, kteří restreamují naše videa, aby se dostala mezi co nejvíc lidí,“ řekl Seznam Zprávám Volný, podle nějž sociální síť už delší dobu omezovala viditelnost jeho stránek, aby se na ně nemohli připojovat noví fanoušci a podporovatelé.

Facebook smazání stránky zdůvodnil porušením pravidel.

„Chceme dávat lidem hlas, ale zároveň chceme, aby se všichni uživatelé cítili bezpečně. Stránku Lubomíra Volného jsme smazali pro opakované publikování materiálu, který porušuje naše standardy, především pravidla týkající se šíření nenávisti, šikany, obtěžování a nahoty,“ uvedla pro Seznam Zprávy Magdalena Szulc z tiskového oddělení Facebooku.

Volný si hodlá na postup sociální sítě stěžovat. „Oni si dělají, co se jim zachce. Dokud nebudou mít ze zákona zastoupení v České republice, nedá se s tím moc dělat. Stížnost ale samozřejmě pošlu,“ uvedl Volný

Pro Volného je to velká komplikace, jeho stránka měla před smazáním 78 tisíc fanoušků. Sledování mělo zapnuté dokonce 104 tisíc lidí.

Konkurenčního Tomia Okamuru sleduje přes 290 tisíc lidí, Trikolóru 42 tisíc lidí. Právě Trikolóra vyjádřila Volnému podporu. „Nejde o jména. Teď je to Volný, příště to může být kdokoli jiný. Odsuzujeme cenzuru, ať jde o kohokoliv,“ napsala strana na svém facebookovém profilu.

Volný na své facebookové stránce pravidelně živě streamoval ze zasedání Poslanecké sněmovny, naposled na jeho profilu šly živě středeční protesty. Ty Volný svolal na Malostranské náměstí v době, kdy poslanci měli schvalovat změnu zákona o ochraně veřejného zdraví potřebnou pro vydávání takzvaných covid pasů. Proti nim Volného blok bojuje, stejně tak jako proti očkování či pandemickým opatřením.

Lubomír Volný uvedl, že prozatím bude spolu s fanoušky fungovat na profilu a ve skupině Volný blok a přesouvají se také na sociální síť Telegram. „Tam není cenzura,“ vysvětlil.

Reklama

Doporučované