Hlavní obsah

Facebook spustil Messenger pro děti, zprávy budou moci kontrolovat rodiče

Facebook spustil chatovací aplikaci pro děti.Video: Johana Trešlová

 

Reklama

Nová aplikace Facebooku má nabídnout bezpečnou chatovací platformu pro děti mladší třinácti let. Její obsah mají kontrolovat rodiče.

Článek

Internetový gigant Facebook vyvinul aplikaci Messenger Kids, která je určena dětem mladším třinácti let. Má se stát bezpečným prostředkem internetové komunikace mezi dětmi, jejich rodinou a přáteli. Atraktivní má být především řadou bezpečnostních prvků, včetně filtrů obsahu. Převážnou kontrolu nad aplikací budou mít samotní rodiče, kteří ji ovládají skrze svůj facebookový účet a musí schválit například i seznam přístupných kontaktů. Tato verze Messengeru rovněž nebude obsahovat žádné reklamy ani možnosti nákupu v rámci aplikace.

Děti mohou v aplikaci využívat videohovory a posílání textových i obrazových zpráv a gifů. Facebook bude také blokovat jakýkoliv obsah se sexuálním nebo násilným podtextem, které by dítě mohlo sdílet. Na vývoji aplikace se kromě Facebooku podílelo i přes tisíc rodičů a řada odborníků na bezpečnost dětí na síti. Messenger pro děti je zatím dostupný pouze ve Spojených státech a jen pro vlastníky operačního systému iOS. Facebook také oznámil, že prozatím neplánuje dětským uživatelům automaticky zřizovat běžný účet na sociální síti, jakmile překročí věkovou hranici, která to umožňuje.

Nová aplikace také znovu rozvířila debatu o využívání sociálních sítí dětmi. Ukazuje se, že spousta rodičů je k sociálním sítím jako takovým skeptická. Mnoho z nich si také není jisto, zda a proč by měli věřit tomu, že Facebook jedná v nejlepším zájmu jejich dětí. Obávají se také, že podoba aplikace se bude postupem času měnit a v budoucnosti už nemusí být tak bezpečná. Spousta rodičů se rovněž snaží čas, který jejich děti tráví na síti, spíše omezovat. Dá se ovšem předpokládat, že technologie budou čím dál větší součástí lidského života. Někteří odborníci proto tvrdí, že je lepší vytvářet speciální kontrolované platformy pro děti a být tak na tento vývoj připraven, než se snažit dětem přístup k sociálním sítím zcela zakázat.

Reklama

Související témata:

Doporučované