Hlavní obsah

Facebook udělá vše pro to, aby zamezil šíření příspěvků o sebevraždách, říká bývalý britský vicepremiér

Facebook reaguje na sebevraždy teenagerů.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Bývalý britský vicepremiér, který nyní pracuje pro Facebook, v rozhovoru pro stanici BBC mluvil mimo jiné o odpovědnosti sociálních sítí za sebevraždy teenagerů.

Článek

Sociální síť Facebook je ochotná udělat všechno pro to, aby omezila příspěvky o sebevraždách, uvedl to Nick Clegg, bývalý britský vicepremiér a v současné době šéf zahraničních záležitostí a komunikace této společnosti. Clegg v rozhovoru pro zpravodajský server BBC uvedl, že online platforma má podle něj velkou odpovědnost za bezpečnost teenagerů.

Reagoval tak na sebevraždu 14leté Britky Molly Russellové, k níž došlo v roce 2017. Podle jejího otce byla na vině sociální síť Instagram, která spadá pod Facebook. Teenagerka tam sledovala fotky propagující sebepoškozování.

„Věc řádně prověříme a změníme vše, co je nutné k nápravě situace,“ řekl Clegg. „Jde o to ujistit Mollyina otce, že odpovědnost, která leží na Instagramu a Facebooku, je náležitě přijata. Součástí nové role, ve kterou doufám, je tento proces urychlit,“ dodal.

Vlády se mají podle Clegga podílet na regulaci sociálních sítí. „Je zcela legitimní, aby vlády řekly, že na sebe chtějí vzít určitou odpovědnost a nastavit hranice. Nemyslím si, že je udržitelné, aby technologické společnosti odmítly jakékoliv regulace,“ řekl.

V rozhovoru se Clegg dotkl také toho, jak Facebook platí daně. Současný způsob je podle něj neudržitelný a je nutné ho změnit. Facebook platí ročně na daních více než čtyři miliardy dolarů, v přepočtu asi 90 miliard korun, většinu z toho ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:
Nick Clegg

Doporučované