Hlavní obsah

Facebook zablokoval v souvislosti s kongresovými volbami přes stovku podezřelých účtů

Foto: Shutterstock.com

Facebook zablokoval celkem 115 podezřelých účtů.

Reklama

Celkem 30 facebookových a 85 instagramových účtů zablokovala společnost Facebook v souvislosti s probíhajícími kongresovými volbami. Podezírá je z možného spojení s pochybnou činností ze zahraničí.

Článek

V prohlášení, které společnost Facebook zveřejnila večer před zahájením voleb, uvádí, že ji kontaktovala policie ohledně podezřelých aktivit, které na zmíněných sociálních sítích zaznamenala a které by mohly být spojené se zahraničními entitami. „Okamžitě jsme tyto účty zablokovali a dále je podrobně zkoumáme,” dodala ve vyjádření společnost Facebook. Zablokované facebookové účty byly ve francouzštině nebo ruštině, účty na Instagramu pak převážně v angličtině.

Firma zdůraznila, že o podobných událostech by obvykle informovala veřejnost až po podrobné analýze. Oznámit incident se ale rozhodla už nyní kvůli ostře sledovaným kongresovým volbám, které ve Spojených státech probíhají. „Chtěli jsme, aby lidé věděli o krocích, které jsme udělali, a o faktech tak, jak je známe dnes,“ píše se v prohlášení společnosti.

Facebook ve své pondělní zprávě uvedl, že zatím není jasné, zda byly zablokované účty napojené na takzvanou Agenturu pro výzkum internetu, která je údajně hlavním zdrojem demagogické propagandy a falešných zpráv šířených z Ruska, či jiné zahraniční entity. Podle serveru Sky News též není jasné, jak moc byly zablokované účty aktivní a o jaké podezřelé chování konkrétně šlo.

Kongresové volby by v případě očekávaného úspěchu demokratů mohly zkomplikovat zbývající dva roky vlády republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Předvolební průzkumy předpokládají, že demokraté ovládnou Sněmovnu reprezentantů a že republikáni udrží převahu v Senátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované