Hlavní obsah

Facebook zakáže projevy bělošského nacionalismu a separatismu

Facebook rozhodl, že projevy nacionalismu nelze oddělit od skupin šířících nenávist.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Sociální síť Facebook zablokuje veškerý obsah, který uznává, podporuje nebo reprezentuje bělošský nacionalismus a separatismus. Zákaz se bude týkat také sociální sítě Instagram. Platit bude od příštího týdne.

Článek

Gigant sociálních sítí Facebook se také zavázal ke zlepšení schopnosti identifikovat a blokovat obsah teroristických skupin. Uživatelé, kteří budou vyhledávat urážlivé či nenávistné výrazy, budou podle informací serveru BBC automaticky přesměrováni na charitu bojují s pravicovým extremismem.

Facebook doposud povoloval zveřejňování některých příspěvků s bělošským nacionalismem, které nebyly považovány za rasistické. A to včetně možnosti, kdy uživatelé volali po vytvoření státu pouze bělošské etnicity.

Společnost uvedla, že ideologii bílého nacionalismu považovala za stejně důležitou, jako je například „americká hrdost nebo baskický separatismus, které jsou součástí lidské identity“.

V nové zprávě ale Facebook změnil svůj postoj a po třech měsících konzultací s občany i akademiky rozhodl, že bílý nacionalismus nelze smysluplně oddělit od organizovaných skupin šířících nenávist.

Sociální síť je v posledních týdnech pod tlakem kvůli údajně nebezpečnému obsahu. Stalo se tak poté, co byl teroristický útok na dvě mešity na Novém Zélandu živě vysílán právě na Facebooku.

Nové nařízení tak uvítala novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Ta dříve uvedla, že sociální sítě jsou „vydavatelem, nikoli pošťákem, a požadovala, aby síť převzala odpovědnost za sdílený materiál.

„Facebook podnikl kroky k tomu, aby rozšířil svá pravidla pro nenávistné projevy a zakázal propagaci a podporu bílého nacionalismu a bílého separatismu. Pravděpodobně tyto kategorie měly vždy spadat do jejich směrnic nenávistných projevů, ale přesto je pozitivní, že k objasnění došlo nyní v důsledku útoku tady v Christchurch,“ řekla premiérka na tiskové konferenci.

Video útoku ve městě Christchurch, při kterém zemřelo 50 lidí, viděly před jeho smazáním asi 4 tisíce lidí. Facebook pak během 24 hodin zablokoval přes milion kopií a dalších 300 tisíc sdílených kopií smazal.

Reklama

Související témata:

Doporučované