Hlavní obsah

Facebook zakazuje reklamy na roušky. Nechce, aby se platforma zneužívala

Foto: Flickr.com

Facebook bojuje proti využívání strachu z nového koronaviru.

Reklama

Sociální síť Facebook dočasně zakázala reklamy na ochranné roušky. Snaží se tak zastavit zneužívání sítě k vydělávání na strachu z nového koronaviru. Připojuje se k dalším technologickým společnostem jako jsou například Amazon a eBay.

Článek

Koupit roušku s pomocí reklamy na Facebooku už nebude možné. Americká firma vydala zákaz, který pokrývá inzertní plochy nejen přímo na stránkách Facebooku, ale dočasně zapovězen je i komerční prodej na Facebook Marketplace. Služba je součástí sociální sítě a jedná se o online bazar, kde mohou jednotliví uživatelé nabízet použité zboží.

„Dočasně jsme zakázali reklamy a komerční nabídky na Marketplace, které prodávají zdravotnické ochranné roušky. Během několika dní tento zákaz začneme prosazovat,“ napsal v prohlášení technologický gigant.

Jsme připraveni reagovat

„Naše týmy monitorují situaci okolo nemoci Covid-19. Jsme připraveni dynamicky měnit naši politiku, pokud uvidíme, že se lidé snaží zneužít tuto zdravotní krizi,“ napsal na svůj twitterový účet hlavní produktový manažer Facebooku Rob Leathern.

Facebook chce také zamezit jakýmkoliv reklamám na zdravotnické zboží, které budou naznačovat pouze limitované zásoby produktů nebo budou vytvářet přímo pocit naléhavosti mezi kupujícími. V hledáčku má společnost i nabídky, které zaručují stoprocentní prevenci před novým koronavirem či přímo léčbu na něj.

Již dříve společnost zajistila prvotní umístění informací z kvalifikovaných zdravotnických organizací při vyhledávání některého z termínu spojeného s novým koronavirem. Naopak skupiny, ve kterých se mohou šířit neověřené nebo lživé informace, chce Facebook z algoritmu vyhledávání vyblokovat, aby se nedostávaly do doporučených výsledků.

I Amazon a eBay

Online prodeje ochranných pomůcek před novým virem za poslední dva měsíce prudce vzrostly až o 817 procent dle zjištění analytičky Anny Wernerové z portálu CBSnews. A tak se i ostatní společnosti zapojují do boje s koronavirem.

Amazon se zbavuje všech nadceněných nabídek, které jsou spojeny s nemocí COVID-19. Zablokovaných nabídek bylo přes půl milionu. Společnost eBay dokonce zakázala prodej všech ochranných masek i dezinfekcí na ruce. Tato online aukční síť také smaže všechny nabídky, jež zneužívají termínu jako COVID-19, koronavirus nebo SARS-CoV-2.

Reklama

Doporučované